Aantal dossiers van "terugreizende" vluchtelingen sterk gestegen

Dit jaar zijn al 28 erkende vluchtelingen betrapt die tijdelijk zijn teruggegaan naar hun land van herkomst. Het aantal dossiers is sterk gestegen. Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Naar hun thuisland reizen is voor mensen met een vluchtelingenstatus niet toegestaan. Als ze het toch doen, kan hun verblijfsvergunning worden ingetrokken.

"Het gaat over mensen die erkend zijn als vluchteling maar die na die erkenning toch op vakantie blijken te gaan naar dat land waar ze zogezegd bedreigd zijn. Dat is natuurlijk fraude, dat kan niet", zegt Francken aan VRT Nieuws. "Vroeger was daar bijna geen controle op maar sinds vorig jaar doen we systematische controles en het aantal "vakantiegangers" dat betrapt wordt is sterk gestegen."

In heel 2016 werden in totaal 46 meldingen van mogelijke asielfraude door terugreizigers aan het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) overgemaakt. Dat leidde tot 14 intrekkingen en 6 beslissingen van behoud van status, 26 dossiers zijn nog in onderzoek. Dit jaar waren er na 2,5 maanden al 28 meldingen. Ter vergelijking: in 2016 verkregen in totaal zo'n 15.500 mensen de vluchtelingenstatus.

Sommige vluchtelingen proberen onder de radar te blijven door via een ander land, zoals Nederland, naar hun thuisland te reizen. België en Nederland werken sinds december 2016 nauwer samen om de controle daarop verbeteren. De afspraken werden vastgelegd in een afsprakenregeling die door beide landen wordt toegepast.

Naast de samenwerking met Nederland wordt er gekeken naar een betere informatie-uitwisseling met Frankrijk en Duitsland. "De gesprekken met Frankrijk zijn lopende. Met Duitsland bestaat er een informele samenwerking en worden reeds dossiers doorgestuurd. Net zoals met Nederland willen we zo snel mogelijk komen tot een structurele samenwerking met Duitsland", aldus Francken.

Meest gelezen