CDU boekt duidelijke zege bij deelstaatverkiezingen in Saarland

De Duitse christendemocraten (CDU) hebben bij de deelstaatverkiezingen in Saarland, de één op na kleinste deelstaat in Duitsland, een duidelijke zege geboekt. Dat blijkt uit de eerste prognoses. Volgens berekeningen van ARD en ZDF komt de partij van bondskanselier Angela Merkel uit op 40 tot 41 procent van de stemmen en is ze daarmee veruit de sterkste.

Er werd met spanning naar deze verkiezingen uitgekeken omdat het de eerste electorale test is sinds de SPD voormalig Europees voorzitter Martin Schulz naar voor heeft geschoven als kanselierskandidaat. Dankzij Schulz heeft de SPD in de nationale peilingen een grote sprong voorwaarts gemaakt en hij wordt dan ook gezien als een mogelijke opvolger van Angela Merkel.

Maar in Saarland, de kleinste Duitse deelstaat, is van een Schulz-effect alvast geen sprake. De sociaaldemocraten verloren in vergelijking met 2012 stemmen en blijven steken op 29,5 tot 30 procent. Saarland wordt geleid door een coalitie van CDU en SPD onder leiding van de populaire minister-president Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU). Een voortzetting van de sinds 2012 bestaande zwart-rode coalitie is de meest waarschijnlijke regeringsoptie.

(lees verder onder de foto)

Teleurgestelde SPD-kiezers kijken naar de uitslagen.

Die Linke van boegbeeld Oskar Lafontaine haalt volgens de prognoses 13 procent van de stemmen, de rechtspopulistische Alternative für Deutschland (AfD) haalt zes procent en zou daarmee in het elfde deelstaatparlement haar intrede doen. De Groenen (Grünen) en de liberalen van de FDP dreigen uit het parlement van Saarland te verdwijnen.

De verkiezingen in Saarland zijn het startschot van een groot verkiezingsjaar bij onze oosterburen, met als apotheose de parlementsverkiezingen in september. In mei zijn er nog deelstaatverkiezingen in Sleeswijk-Holstein (7 mei) en in Noordrijn-Westfalen (14 mei).

Meest gelezen