Colbertjasje (met wijnvlekken) van James Cook verkocht voor 400.000 euro

Het colbertjasje van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook heeft maar liefst 400.000 euro opgebracht. Het kledingstuk is van zijde gemaakt en is bijna 250 jaar oud. Nochtans had het veilinghuis gerekend op een opbrengst van 750.000 euro. Dat valt dus tegen. Maar het colbertjasje zat dan ook vol wijnvlekken.

James Cook of captain Cook is onder meer bekend van zijn driemaster Endeavour. Hij was een ontdekkingsreiziger en cartograaf in de 18e eeuw. Hij zette als een van de eerste westerlingen voet aan wal in Australië en bracht de oostkust en Nieuw-Zeeland in kaart. Bovendien slaagde hij erin de Endeavour door een mijnenveld van koraal en riffen te sturen. Voor die periode een waar huzarenstukje.

Het colbertjasje zou Cook gedragen hebben in 1770 tijdens zijn reis naar Australië. Het is van zijde gemaakt, heeft een bloemetjesmotief -bloemen die Cook ontdekte in Australië- en is voorzien van lederen knopjes. Cook werd in 1779 gedood in Hawaii. Het jasje bleef lange tijd in handen van zijn familie, maar belandde later in handen van antiekhandelaars Helen en Isabel Woollan die het verkochten. Zo kocht de feministe Ruby Rich het kledingstuk. Zij liet wel figuurnaden stikken om het geheel vrouwelijker te maken.

Volgens de veiligmeesters was er heel wat interesse van lokale en overzeese verzamelaars. Uiteindelijk bracht het colbertjasje 400.000 euro in het laatje. De wijnvlekken zouden van de vorige eigenaar komen, die het jasje wel eens droeg op feestjes.

Meest gelezen