De Croo roept op tot wapenembargo tegen Saudi-Arabië

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) wil niet dat er nog Belgische wapens uitgevoerd worden naar Saudi-Arabië. Dat land voert volgens hem een "gruwelijke oorlog" in Jemen, een van de landen die getroffen zijn door hongersnood. "Je kan niet tegelijk mensenlevens proberen redden en wapens leveren", zegt hij in "De zevende dag".

Gisteren maakte De Croo bekend dat de federale regering elke euro verdubbelt die wordt ingezameld voor Hongersnood 12-12. Een van de getroffen landen waar fondsen voor worden ingezameld is Jemen, waar een burgeroorlog aan de gang is. Dat een van de hoofdrolspelers in het conflict, Saudi-Arabië, oorlog voert met Belgische wapens stoot De Croo tegen de borst.

"We moeten ook de grondoorzaken aanpakken", zegt hij in "De zevende dag". En dat betekent volgens hem onder meer buitenlandse rekeningen bevriezen en de toevoer van wapens stoppen. "We kunnen niet tegelijk wapens verkopen en zeggen dat we zoveel mogelijk mensenlevens proberen te redden."

Meer precies vraagt De Croo om een wapenembargo om humanitaire redenen, "op zijn minst tijdelijk". Hij wijst erop dat meer dan 60 procent van de Waalse wapenexport naar Saudi-Arabië gaat. Het is dus een heel belangrijke afzetmarkt. Volgens De Croo heeft hij voor zijn pleidooi de steun van premier Charles Michel (MR).

Vlaanderen en Wallonië hebben het laatste woord

De gewesten zijn bevoegd voor de licenties om wapens uit te voeren. De Vlaamse en Waalse regering hebben dus het laatste woord. Dat erkent De Croo ook. "Ik kan alleen maar bij hen pleiten om de waanzin stil te leggen. We kunnen niet blijven dweilen met de kraan open."

In Vlaanderen, dat ook actief is in de wapenindustrie, wordt al langer gesproken over een embargo tegen Saudi-Arabië. Het officiële standpunt nu is dat aanvragen geval per geval worden bekeken, maar dat het antwoord voor de Saudi's in principe neen is.

Meest gelezen