De vurige wens van Akihito en de niet zo roze wolk van Kate

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In Noorwegen hebben de kroonprinsen Haakon en Frederik een 54 km lang skiduel geleverd. Wie trok er aan het langste eind? Denemarken was deze week dan weer in rouw. Prinses Benedikte nam afscheid van haar man prins Richard. In Nederland gaf prinses Laurentien haar ochtendritueel prijs en opende prinses Beatrix - zonder hoed weliswaar - de tentoonstelling "Chapeau!". Japan zette een belangrijke stap in de lange weg naar de abdicatie van keizer Akihito en Kate Middleton geeft moeders die van hun roze wolk donderen een serieuze opsteker.

NOORWEGEN: duel tussen kroonprinsen

De Noorse kroonprins Haakon en de Deense kroonprins Frederik zijn met elkaar in duel gegaan. De uitdaging: 54 km langlaufen van Rena naar Lillehammer, ofwel de zogenoemde (loodzware) Birkebeinerrennet-skirace. Zo zijn alle deelnemers verplicht een rugzak te dragen van minstens 3,5 kg.

Haakon nam snel de leiding en finishte in 3 uur 58 minuten. Frederik deed er iets langer over, namelijk 4 uur en 22 minuten. Voor sportieveling Frederik was het wel even slikken. "Hij is fitter en verslaat me normaal in alles, zoals zwemmen, fietsen en joggen", suste Haakon achteraf met een knipoog. Er was toch één opsteker voor zijn Deense collega: Frederik verbeterde zijn vorige tijd met ruim 40 minuten.

DENEMARKEN: prinses Benedikte begraaft haar man Richard

In Bad Berleburg (Duitsland) is prins Richard (82) begraven. De echtgenoot van de Deense prinses Benedikte, zus van koningin Margrethe, stierf vorige week totaal onverwacht. Op de uitvaart waren de royals goed vertegenwoordigd. De Zweedse prinses Madeleine kwam uit Londen over en bracht haar moeder koningin Silvia mee, voor Noorwegen was prinses Märtha Louise aanwezig. Nederland stuurde koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Prins Richard en prinses Benedikte leerden elkaar kennen op het huwelijk van Beatrix en prins Claus.

De Deense koninklijke familie ontbrak uiteraard niet met op kop koningin Margrethe en haar gemaal Henrik, kroonprins Frederik en Mary, prins Joachim en Marie. Dat de familie voltallig was, is uitzonderlijk te noemen. De Deense wet bepaalt dat er altijd een volwassen troongerechtigd lid van de familie in het land moet zijn om besluiten te bekrachtigen. Frederik of Joachim had dus in principe thuis moeten blijven. Maar de wet werd netjes omzeild doordat ze - na de begrafenis - op dezelfde dag nog terugkeerden.

SUPPLIED BY XPOSUREPHOTOS.COM

Prinses Benedikte

Koningin Margrethe en prins Henrik

Prins Joachim en prinses Marie

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix

NEDERLAND: empathische prinses Laurentien en chapeau voor prinses Beatrix

De Nederlandse prinses Laurentien, vrouw van prins Constantijn, heeft in "Naar school" over de opvoeding van haar kinderen Eloise (14), Claus-Casimir (12) en Leonore (10) gepraat. Laurentien is gasthoofdredactrice van het tijdschrift en heeft er geen probleem mee om te vertellen hoe het eraan toegaat in een prinselijk gezin. Dat is tenslotte een gezin zoals een ander. Voor haar is het doorgeven van empathie essentieel. "Als je stimuleert dat een kind zich verplaatst in een ander, dan kweek je begrip voor anderen, maar ook voor jezelf", zegt ze.

Het gezamenlijke ontbijt is het belangrijkste moment van de dag voor Laurentien. "Daar besteed ik echt gericht aandacht aan, door ervoor te zorgen dat ik er de rust voor heb, door soms iets lekkers te maken, het gezellig te maken door kaarsjes aan te steken, al is het maar voor een halfuurtje”, vertelt de prinses. Zelf is Laurentien geen keukenprinses, in koken is Constantijn beter. Maar dat is geen probleem. "We vinden elkaar in het midden", klinkt het. De kinderen helpen ook met het dekken van de tafel en afruimen. Laurentien vindt zichzelf "best een strenge moeder", maar toch "kan er best een hoop" in Den Haag waar het gezin leeft.

In Paleis Het Loo in Apeldoorn is de tentoonstelling "Chapeau!" geopend over prinses Beatrix. 111 hoeden van de voormalige Nederlandse koningin (1980-2013) zijn te bezichtigen. De expo toont creaties van onder anderen hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn, gecombineerd met beelden van de gelegenheden waarop ze werden gedragen. "Dat zijn typische koninginnenhoeden waar de doorsnee Nederlandse vrouw slecht mee weg zou komen," vertelt Paul Rem aan NOS. Hij is conservator van Paleis Het Loo.

Het bekendste exemplaar zal wellicht een paarse zijn, gedragen op 02/02/02 bij het huwelijk van Willem-Alexander (zie foto). Beatrix heeft de tentoonstelling geopend, weliswaar zonder hoed (zie video hieronder). Wellicht is de hoed gemaakt door zonen Friso en Constantijn als kind voor Sinterklaas, de meest waardevolle voor de prinses.

JAPAN: volgende stap op weg naar abdicatie keizer Akihito

Het Japanse Parlement werkt volop aan een eenmalige wet die het mogelijk maakt dat de huidige keizer aftreedt of abdiceert. Regering en oppositie hebben daarover een akkoord bereikt. Het voorstel wordt nu voorgelegd aan een speciale commissie die eind april advies zal geven. In Japan is het de heilige traditie dat de keizer op de troon blijft tot zijn dood. De 83-jarige keizer Akihito voelt zich echter oud en sukkelt al een hele poos met zijn gezondheid. Het is zijn vurige wens om zijn officiële taken neer te leggen.

Als Akihito aftreedt, is kroonprins Naruhito aan zet. Het nieuwe voorstel laat ook vrouwen op de keizerlijke troon toe. Naruhito heeft namelijk slechts één nazaat, Aiko (16). Vraag is of de wet inderdaad zal aangepast worden. Over het voorstel wordt al sinds 2005 gediscussieerd, maar er is nooit echt werk van gemaakt. De broer van Naruhito heeft immers een zoon, Hisahito (10), waardoor de mannelijke lijn is verzekerd.

GROOT-BRITTANNIË: ook Kate heeft geen handleiding

De hertogin van Cambridge Kate Middleton heeft een toespraak gehouden over het moederschap en geestelijke gezondheid. Ze deed dat om een reeks van educatieve filmpjes, genaamd "Out of the blue", te lanceren voor het goede doel Best Beginnings. Daarin wordt er gewezen op de mentale gezondheid tijdens de zwangerschap en ná de bevalling. Het is niet altijd een roze wolk. "Het is een enorme uitdaging, ook voor mij, en ik heb dan nog hulp thuis, iets wat de meeste moeders niet hebben", aldus een oprechte Kate.

"Het moederschap is een complex geheel aan gevoelens, gaande van vreugde over bezorgdheid tot oververmoeidheid. Je identiteit verandert compleet: eerst denk je als individu, dan als een moeder. Er bestaat géén handleiding. Je moet er gewoon het beste van maken." Ze wijst erop dat vele moeders niet durven praten, uit schaamte of angst. "Het moederschap is geweldig maar we moeten ook de stress en de lasten durven aangeven. Het is oké om het allemaal niet makkelijk te vinden, en hulp vragen is geen teken van zwakte." De hertogin weet waarover ze spreekt, want ze heeft een dochter van 1 jaar oud en een zoon van 3.

Meest gelezen