Groen en SP.A steunen oproep, maar zijn ook kritisch voor De Croo

Oppositiepartijen Groen en SP.A steunen de oproep van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) om geen Belgische wapens meer uit te voeren naar Saudi-Arabië. Maar tegelijk wijzen ze erop dat Open VLD tot nog toe op de rem stond in dit dossier. Zo hebben ze tegen een SP.A-voorstel voor een embargo gestemd.
Tine Soens (SP.A) en Wouter De Vriendt (Groen)

Open VLD-vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo roept op tot een wapenembargo vanuit ons land naar Saudi-Arabië vanwege de rol die dat land speelt in de burgeroorlog in Jemen. "Je kan niet tegelijk mensenlevens proberen te redden en wapens leveren", zei hij in "De zevende dag".

Tine Soens (SP.A) steunt die oproep, maar zij wijst erop dat haar partij vorig jaar zo'n embargo heeft voorgesteld, maar dat Open VLD (de partij van De Croo) toen heeft tegengestemd.

"Het blijft onbegrijpelijk om hier terrorisme te bestrijden, maar ondertussen vlot wapens uit te voeren naar een land dat dat terrorisme net ondersteunt", aldus Soens. "We blijven uiteraard voorstander van een wapenembargo tegen Saudi-Arabië, daarom zal ik een nieuw voorstel in het parlement indienen. Ik nodig Open VLD uit om het mee te tekenen", besluit ze.

Groen: "Voeg eindelijk de daad bij het woord"

Groen juicht de oproep toe, maar wijst erop dat Open VLD aanvankelijk op de rem stond in het dossier. "We vragen aan de regeringspartijen om eindelijk de daad bij het woord te voegen. Want na gelijkaardige oproepen in het verleden is in de feiten nog niets veranderd", zeggen Wouter De Vriendt (Kamer) en Wouter Van Besien (Vlaams parlement, foto).

Groen vroeg al eerder voor een verbod op de export van wapens, zowel in de Kamer als in het Vlaams parlement. "De resolutie van Groen die om een verbod vraagt ligt voor in de commissie. De resolutie pleit voor een verbod op uitvoer. We vragen ook om de handelsrelaties fundamenteel te herdenken. Onze regeringen mogen niet langer economische missies naar dat land doen. En Europa moet energie-onafhankelijk worden van Saudi-Arabië, want de inkomsten die dat land krijgt, worden gebruikt om Jemen plat te bombarderen", aldus De Vriendt.

"Een tweede reden om de relaties met Saudi-Arabië te herzien, is hun moslimextremisme en de export van wahabisme naar ons land. Dus koelere relaties met Saudi-Arabië zijn ook in ons eigen veiligheidsbelang", voegt hij eraan toe. "Ik hoop dat na de tussenkomst van De Croo de parlementsleden van Open VLD onze resolutie nu zullen steunen, want in hun eerste reactie stonden ze op de rem."

"Ook in het Vlaams parlement en de Vlaamse regering kan het voorstel van De Croo voor een positieve evolutie zorgen", zegt Van Besien. "Ik vraag al jaren aan de regering-Bourgeois dat ze de export van wapens en onderdelen van wapens naar Saudi-Arabië gewoon verbiedt. Maar tot nu toe kwam minister-president Bourgeois (N-VA) niet verder dan "geval per geval bekijken". Open VLD zit ook in de Vlaamse regering, die bevoegd is voor wapenexport. Ze moet er dan ook daar voor zorgen dat Bourgeois eindelijk ingaat op onze eis."

Meest gelezen