Het nieuws van het voorbije weekend gemist? Met deze 6 verhalen bent u helemaal mee

De Amerikaanse president Donald Trump kreeg er de Republikeinse Trumpcare niet door en leed gezichtsverlies. Maar ook president Erdogan liet van zich horen en het stoort hem niet mocht er in de EU geen plaats zijn voor Turkije als hij de doodstraf herinvoert. Voorts vierde Europa feest met 60 jaar Verdrag van Rome, zijn de Russen niet tuk op de gele Power Ranger en aten een jarige Elton John en Aretha Franklin taart. Deze zes nieuwsfeiten mocht u dit weekend niet missen.

1. Pijnlijke nederlaag voor Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump ging pijnlijk het weekend in. Op zijn vraag stemde het Huis van Afgevaardigden niet over de nieuwe gezondheidswet. Wat de doodsteek betekent voor de lang beloofde gezondheidswet Trumpcare. "We waren dicht bij een consensus, maar het is niet gelukt", zegt Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter. De Democraten reageren (uiteraard) opgetogen: Obamacare houdt stand.

Volgens VRT-correspondent in de VS Björn Soenens is het een grote afgang voor Trump. "Opnieuw kan hij dit niet van zijn to do-lijst afvinken", stelt hij vast. "Na een afgewezen inreisverbod, krijgt hij er ook Trumpcare niet door. Hij is op een muur in zijn eigen partij gebotst. Het gevolg is een pijnlijke vernedering, zo vroeg in zijn presidentschap. Voor een zakenman die er prat op gaat goeie deals af te sluiten, is dit een blamage."

2. 60 jaar Verdrag van Rome

Europa vierde gisteren de 60e verjaardag van het Verdrag van Rome. Voor die gelegenheid kwamen staatshoofden en regeringsleiders samen om in de Italiaanse hoofdstad de Verklaring van Rome te ondertekenen. Daarin erkennen de Europese leiders dat een Europa met verschillende snelheden de EU méér slagkracht kan geven. "Als we altijd met iedereen akkoord moeten gaan, brengt dat een risico op immobilisme met zich mee. Het is onze plicht beslissingen te nemen", verwoordde onze premier Charles Michel het.

In Rome waren er ook verschillende demonstraties: duizenden betoogden zowel vóór als tegen Europa. Ook elders in Europa kwamen demonstranten op straat. In Londen was er onder een stralende lentezon protest tegen de brexit. In Berlijn haalden betogers symbolisch een muur van kartonnen dozen neer op de plek waar eens de Berlijnse muur de stad verdeelde.

3. Lukaku redt Rode Duivels op de valreep

De Rode Duivels hebben op het nippertje de leidersplaats in hun WK-kwalificatiegroep verdedigd tegen Griekenland. Een late goal van Romelu Lukaku wiste de 0-1-achterstand uit. Voor België is het het eerste puntenverlies in deze campagne.

De Belgen speelden een slappe eerste helft en botsten telkens op de stevige Griekse organisatie. Amper 18 seconden verder in de tweede helft scoorden de Grieken. Een koude douche voor de Duivels. De Grieken metselden bovendien de muur nog wat steviger dicht en de frustraties bij de Belgen namen hand over hand toe. De eerste nederlaag in de WK-kwalificatiecampagne leek eraan te komen, maar dat was buiten Lukaku gerekend. Met de rug naar doel haalde hij in het slot heerlijk uit in de draai: 1-1 op de valreep.

4. Erdogan bekrachtigt plannen voor herinvoering doodstraf

Als in Turkije de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd, dan zal president Recep Tayyip Erdogan de internationale gevolgen daarvan aanvaarden. "Als de Europese Unie stelt dat voor een Turkije met de doodstraf in Europa geen plaats is, dan is dat maar zo", zei Erdogan in een toespraak in Antalya.

Als het Turkse parlement een wet goedkeurt voor de herinvoering van de doodstraf, dan zal Erdogan die beslissing bekrachtigen. Sinds de mislukte coup van medio 2016 in zijn land heeft de president al verschillende keren geopperd om de doodstraf weer in te voeren. De EU heeft laten verstaan dat in dat geval een punt wordt gezet achter het toetredingsproces van Turkije.

5. Gele lesbo-Power Ranger zint Russen niet

Als u altijd hebt gedacht dat de roze Power Ranger homoseksueel was, hebt u het mis. Het is de gele Power Ranger die op vrouwen valt. En dat is niet naar de zin van de Russische filmcensuur. De nieuwe film van de "Power Rangers" krijgt de rating 18+. Enkel volwassenen zullen de actiefilm in de Russische bioscopen kunnen gaan bekijken. Enkele weken geleden kreeg "Beauty and the beast" in Rusland de rating 16+ omdat een mannelijk personage genoegen schept in het dansen met een man.

6. Elton John en Aretha Franklin jarig

Elton John heeft zijn 70e verjaardag gevierd in Los Angeles. Eerst was er een familiefeestje met zijn zoontjes en echtgenoot, daarna volgde een gala-avond met onder anderen Lady Gaga en Katy Perry. De excentrieke Brit is een van de best verkochte popartiesten aller tijden. Naast muzikant is hij ook vader, voorvechter van homorechten en een boegbeeld in de strijd tegen aids. Een overzicht van zijn leven en carrière in 10 weetjes.

The Queen of Soul Aretha Franklin is dan weer 75 jaar geworden. Met de hit "Respect" ondersteunde ze in de jaren 60 de strijd voor gelijke burgerrechten. Andere hits van haar zijn onder anderen "Chain of fools", "I say a little prayer", "Think" en het duet met "I knew you were waiting for me" met George Michael.

Meest gelezen