Le Pen: "De mensen willen de Europese Unie niet meer"

De Europese Unie zal ten onder gaan omdat de mensen er niet meer van willen weten. Dat heeft de extreemrechtse Franse presidentskandidaat Marine Le Pen gezegd op een meeting in Lille. De FN-voorzitter verzekert ook dat de uittrede van Frankrijk uit de eurozone geen chaos zal veroorzaken.

Le Pen haalde uit naar de mensen die nog meer Europese Unie willen met een regering van de eurozone en Europese ministers en dus minder nationale soevereiniteit voor de lidstaten.

"Wat zeker is, is dat de Duitse dominantie zal voortgaan. Duitsland dat zijn eigen politiek en keuzes zal opleggen, tegen de belangen van Frankrijk en de andere lidstaten in",  aldus Le Pen. "Ik kies voor iets anders, ik kies voor meer Frankrijk."

"De Europese Unie zal sterven omdat de mensen ze niet langer meer willen hebben", zei Le Pen. "We zullen ze vervangen door een ander Europa. De Europese idee - die door de federalisten is beschadigd - , zal uit zijn as herrijzen als een Europa van de volken en de naties", aldus Le Pen.

Euro

In een interview met Le Parisien had Le Pen eerder verzekerd dat het verlaten van de eurozone geen chaos zou veroorzaken in Frankrijk. Het opgeven van de euro zal gebeuren na goed voorbereide gesprekken met de andere Europese landen.

"De euro heeft een enorm hoge stijging van de prijzen veroorzaakt en een serieuze daling van de koopkracht. Het is ook een hindernis voor het creëren van banen omdat het de competitiviteit van de Franse industrie heeft verminderd", zei Le Pen.

Als ze verkozen wordt, dan wil Le Pen met de andere lidstaten een heel reeks hervormingen doorvoeren van de EU. Het opgeven van de euro zou het laatste punt op dat lijstje zijn en zal zeker niet gebeuren voor de Duitse parlementsverkiezingen in september.

Volgens een peiling in Le Figaro is 72 procent van de Fransen gekant tegen een terugkeer naar de Franse frank. Bij de FN-aanhangers is er wel een meerderheid die van de euro af wil.

Le Pen-aanhanger: "Ik denk wel dat ze kan winnen"

Nokvolle zaal voor Mélenchon in Rennes

In Rennes, de hoofdstad van Bretagne waar historisch links wordt gestemd, kreeg de socialistische presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon vanmiddag 10.000 mensen op de been, de helft te veel voor de zaal waar Mélenchon kwam spreken. Hij kreeg zijn luisteraars op de hand met uitspraken als "wie werknemers vindt die minder kosten, vindt ook bazen die minder kosten."

Meest gelezen