Opnieuw duizendtal migranten gered op Middellandse Zee

Hulporganisaties SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen hebben in de nacht van zaterdag op zondag een duizendtal migranten gered voor de kust van Libië. Voor één vrouw kwam de hulp te laat.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
archieffoto

SOS Méditerranée spreekt van 645 geredde vluchtelingen die tijdens een zes uur durende operatie van opblaasbare bootjes en houten sloepjes werden gehaald. De organisatie zegt ook dat een jonge vrouw buiten bewustzijn werd aangetroffen op een bootje. Op het reddingsschip Aquarius werd ze dood verklaard.

Artsen zonder Grenzen meldt dan weer dat haar nieuwe reddingsboot Prudence zijn eerste operatie heeft uitgevoerd en daarbij 412 mensen in nood aan boord heeft gehaald.

Ondanks de winterse omstandigheden op zee zijn de voorbije maanden steeds meer migranten vanuit Libië vertrokken. De reddingsboten hebben in de laatste week meer dan 6.000 mensen opgepikt. Sinds het begin van dit jaar werden al ruim 22.000 migranten naar Italië gebracht, dat zijn er 7.000 meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Er blijven dus mensen oversteken, in steeds slechtere boten, waardoor er ook veel mensen verdrinken. Volgens Frontex, het Europese grensagentschap, is er eigenlijk geen enkel bootje nog in staat om een Europese kust te bereiken. Deze week nog zijn waarschijnlijk meer dan 200 mensen verdronken. 

Vorig jaar was een recordjaar op de Middellandse Zee, ongeveer 180.000 mensen zijn vanuit Libië en Egypte in Italië aangekomen. Vorig jaar stierven er 5.000 mensen, ook dat was een triest "record". 

Meest gelezen