Oppositieleider Navalny opgepakt op betoging in Moskou

In Moskou is Aleksej Navalny, een van de belangrijkste oppositiestemmen, opgepakt. Hij had de Russen opgeroepen om vandaag deel te nemen aan manifestaties tegen overheidscorruptie. Ondanks een verbod van de overheid kwamen in verschillende Russische steden duizenden mensen op straat.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Demonstranten op het Poesjkin-plein in Moskou.

In Moskou verzamelden ze op het centrale Poesjkin-plein voor een "mars tegen corruptie". Het zijn de eerste grote protestmanifestaties in Rusland sinds de herverkiezing van Poetin in 2012.

Honderden betogers in Moskou zouden tevergeefs geprobeerd hebben de arrestatie van Navalny (archieffoto in tekst) tegen te houden. Tientallen mensen zouden samen met Navalny zijn opgepakt. Volgens een journaliste van het Franse agentschap AFP, die ter plaatse is, zet de politie traangas in om de massa uiteen te drijven. Navalny liet intussen via Twitter weten dat het goed gaat met hem. Hij roept op om verder te betogen. 

De oppositieleider maakte deze week via het internet een rapport bekend waarin hij eerste minister Medvedev ervan beschuldigt een groot vastgoedbedrijf te controleren. Naast Navalny werden nog verschillende andere demonstranten opgepakt door de politie. Die was massaal aanwezig.

Vier jaar geleden kwam Navalny op bij de burgemeesterverkiezingen in Moskou. Hij werd toen verrassend tweede met 27 procent van de stemmen. Daarna werd hij veroordeeld voor corruptie, waardoor hij zich niet meer verkiesbaar kon stellen. Volgens tegenstanders ging het om een politiek gemotiveerd proces. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen