Politie: "Dader Londen handelde hoogstwaarschijnlijk alleen"

Khalid Masood, de 52-jarige man die woensdag een aanslag heeft gepleegd bij het parlement in Londen, handelde hoogstwaarschijnlijk alleen. Dat zegt de Britse politie. Volgens hen is de kans groot dat we zijn motief nooit zullen kennen.
De dader werd doodgeschoten door de politie.

Masood reed met zijn auto in op de menigte op Westminster Bridge, en viel daarna een politieagent aan bij het parlement. Vervolgens werd hij doodgeschoten door de politie. Naast de dader kwamen vier mensen om het leven bij de aanslag: de politieagent en drie burgers. Er raakten ook 50 mensen gewond, van wie er nog 14 in het ziekenhuis liggen. De aanslag werd opgeëist door terreurgroep IS, die stelde dat de dader "een soldaat van IS is en de operatie is uitgevoerd in antwoord op een oproep om burgers in de landen van de coalitie te treffen".

Na de aanslag werden na huiszoekingen in totaal 11 mensen opgepakt in Birmingham, Manchester en Londen. Op één persoon na zijn ze intussen allemaal weer vrijgelaten. De politie wilde uitzoeken of Masood hulp kreeg bij zijn aanslag, maar trekt intussen de conclusie dat hij hoogstwaarschijnlijk alleen gehandeld heeft.

Over zijn motieven komt misschien nooit volledige duidelijkheid, zegt de politie. "We moeten allemaal accepteren dat de mogelijkheid bestaat dat we nooit zullen weten waarom hij dit deed", aldus adjunct-commissaris Neil Basu in een mededeling. "Die informatie is mogelijk samen met hem gestorven."

De politie roept mensen die Masood kenden wel nog steeds op om zich te melden. "Zelfs al bereidde hij de aanslag alleen voor, moeten we duidelijkheid proberen te krijgen waarom hij deze afschuwelijke daden uitvoerde om de Londenaars gerust te stellen en om antwoorden te bieden aan de families van de slachtoffers", luidt het.

Masood, in Kent geboren als Adrian Russell Ajao, was bekend bij de politie voor geweldmisdrijven en verboden wapenbezit, maar niet voor terrorisme. Er waren ook geen aanwijzingen dat hij van plan was om een aanslag uit te voeren.

Meest gelezen