Pro-Chinese Carrie Lam wordt eerste vrouw aan het hoofd van Hong Kong

Hongkong heeft een nieuwe leider en voor het eerst is dat een vrouw: Carrie Lam. Ze is verkozen door een comité dat in meerderheid bestaat uit China-getrouwen. Het waren de eerste verkiezingen na het volksprotest van 2014, maar van meer democratie is sindsdien niet veel in huis gekomen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Slechts 1.194 mensen (0,03 procent van de bevolking) mochten hun stem uitbrengen bij de verkiezingen in het kleine maar dichtbevolkte Hongkong, een semi-autonoom gebied onder controle van China. Het gaat om een kleine elite van politici, zakenmensen, vakbondsleiders, professoren, enzomeer.

Carrie Lam volgt Leung Chun-ying op als hoofdbestuurder. Tot nu was ze de nummer 2 in het politieke systeem. Lam was de favoriete kandidaat van de Chinese overheid, die zou haar ook actief geholpen hebben om de stemming te winnen. Ze haalde dubbel zoveel stemmen als haar rivaal, de vroegere minister van Financiën John Tsang. In de peilingen bleek die de grote favoriet van de bevolking.

Protest

Voor het gebouw waar de stemming plaatsvond, hadden zich een 200-tal manifestanten verzameld. Zij voerden actie voor algemeen stemrecht en meer democratie. Ook gisteren was er een protestmars (zie foto's onderaan). Maar in vergelijking met het grote volksprotest van 2014 blijft het verzet al bij al beperkt.

De betogers probeerden toen Leung Chun-ying te dwingen tot aftreden, maar die bleef op post. Ook van hun vraag om meer democratie is nog niet veel in huis gekomen. Dat zal wellicht niet snel veranderen, want Lam heeft al laten uitschijnen dat het democratiseringsproces voor haar geen prioriteit is.

Lam begint op 1 juli aan haar termijn van 5 jaar. De verwachting is dat de Chinese president Xi Jinping naar Hongkong zal reizen voor haar inauguratie. Die valt overigens samen met de 20e verjaardag van de overdracht van Hong Kong van Groot-Brittannië aan China.

Apple Daily
Apple Daily

Meest gelezen