Slachthuis Tielt wil voortaan "constante livestream"

Het slachthuis in Tielt, dat zwaar onder vuur ligt door een schokkend filmpje van dierenrechtenorganisatie Animal Rights, heeft een actieplan klaar om wantoestanden in de toekomst te vermijden. Minister Ben Weyts wil echter niet "zomaar de bladzijde omdraaien". Dat meldt "VTM Nieuws".

Het slachthuis kwam donderdag zwaar onder vuur te liggen door undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights, waarop te zien is hoe varkens er worden mishandeld en onverdoofd worden gekeeld. Dezelfde dag trok Vlaams minister van Dierenwelzijn Weyts (N-VA) de vergunning voor het slachthuis in. 

Het slachthuis was naar eigen zeggen "bijzonder geschokt door de inhoud van de gemonteerde Animal Rights-reportage", al verklaarde het tegelijk dat het "gegijzeld wordt door een stemmingmakerij, waardoor 350 jobs en nog meer indirect mensenleed in de weegschaal ligt". Maar het slachthuis besefte duidelijk dat er iets moest gebeuren en heeft daarom in enkele dagen tijd een actieplan klaargestoomd.

"Enerzijds stellen wij een constante monitoring voor via livestreaming naar de overheid, en anderzijds willen we ook een constante aanwezigheid van de dierenwelzijnsinspectie", legt CEO Thomas De Roover De Brauwer uit. 

Hij beklemtoont ook nog eens dat het bedrijf zelf, "op basis van de frauduleuze praktijken die ons ten laste worden gelegd", twee mensen heeft geschorst en dat het door de kritiek op de dierenwelzijnspraktijken een onderaannemer verplicht heeft drie mensen te ontslaan. 

Maar minister Weyts is nog niet helemaal overtuigd. "We kunnen de bladzijde niet zomaar omdraaien en doen alsof er niets gebeurd is", reageert hij. "Er moeten eerst nog verschillende stappen worden ondernomen." Concreet wil hij voor elke stap die in het slachthuis gebeurt, horen welke maatregelen zijn genomen in verband met dierenwelzijn. Daarnaast eist hij ook de medewerking bij de identificatie van die mensen die op de beelden herkenbaar zijn als dierenmishandelaar. "Er zullen in ieder geval nog verschillende gesprekken gevoerd moeten worden."

Meest gelezen