Van Rompuy: "In deze regering is het wantrouwen totaal"

Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V) heeft in zijn blog opnieuw zware kritiek op de N-VA. De harde lijn van de kopstukken van die partij leidt volgens Van Rompuy tot spanningen en wantrouwen binnen de regering.

"Wat voor de N-VA in deze populistische en Trumpiaanse tijden telt, is niet wat er uiteindelijk wordt gerealiseerd maar wel de communicatieve en electorale perceptie",  schrijft Van Rompuy. Hij verwijst hiermee naar naar de mediaoptredens van de kopstukken Bart De Wever, Theo Francken, Zuhal Demir en Liesbeth Homans.

"Ondertussen zit de N-VA in de federale regering waar ze voortdurend botst met haar coalitiepartners. Niemand wil de val van de regering maar kan deze slijtageslag nog twee jaar duren? Op de banken in de Kamer heb ik voortdurend het gevoel van NOT IN MY NAME als ik de N-VA bezig hoor", aldus Van Rompuy.

"En toch zitten we hiermee in de regering? Het is een gevoel dat ik in die 34 jaar parlementslid nooit heb gehad. Elke partij heeft zijn eigen identiteit maar een minimum aan vertrouwen en loyauteit is de basis van elke regering die wil besturen", schrijft Van Rompuy.

Onvervulde beloften

"In deze regering is het wantrouwen totaal. Er is geen vertrouwensbasis meer om de sociaaleconomische hervormingen door te zetten. Het verklaart waarom er geen akkoord komt over de hervorming van de vennootschapsbelasting en de meerwaardetaks."

"Voor een genuanceerde centrumpartij als CD&V is het in deze Trumpiaanse en populistische tijden een zware opgave zichzelf te blijven en niet toe te geven aan de perceptie om ook over te komen als de partij van de harde lijn over veiligheid, angst, migratie en asiel", geeft Van Rompuy toe.

"In Vlaanderen schijnt de N-VA nog onaantastbaar maar ook hier zal de slijtageslag van hun onvervulde beloften beginnen te wegen. De BRA(cke)XIT was een eerste signaal. Wie voortdurend de anderen de les spelt, krijgt dit vroeg of laat als een boemerang in zijn gezicht. Populisten gaan ten onder aan hun eigen slogans eens ze die moeten waarmaken. Dat zal in Vlaanderen niet anders zijn", besluit Van Rompuy.

De volledige tekst kan u hier lezen.

Meest gelezen