AFP or licensors

Alternatief voor afgevoerd Interrail-pas-plan: 5.000 jongeren krijgen vervoersticket     

De Europese Commissie komt met een alternatief op de proppen voor het afgevoerde Interrail-pas-plan. De Commissie wil nu het vervoersbewijs van minstens 5.000 jongeren te betalen.

Naar aanleiding van de 30e verjaardag van het Erasmusprogramma gaat de Europese commissie minstens 5.000 jongeren een vervoersticket cadeau doen om naar een ander Europees land te reizen. Het initiatief kent zijn wortels in het plan van het Europees parlement om elke Europese 18-jarige een Interrail-pas te geven waarmee de jongere door heel Europa kan reizen. Maar dat plan bleek financieel moeilijk haalbaar. 

Om elke 18-jarige een Interrail-pas te kunnen geven, was er immers een budget van 1,2 tot 1,6 miljard euro nodig, een budget dat momenteel niet beschikbaar is, zegt de Commissie.

"Move2Learn, Learn2Move"

Als alternatief heeft de Europese Commissie "Move2Learn, Learn2Move" voorgesteld. Klassen met leerlingen van 16 jaar of ouder kunnen deelnemen aan een educatief project in het kader van eTwinning, het internetplatform dat de Europese samenwerking tussen leerkrachten en leerlingen bevordert.

De beste projecten van elk land worden geselecteerd en winnaars krijgen een ticket ter waarden van 350 tot 530 euro. Minstens 5.000 en mogelijk 7.000 jongeren kunnen zo tussen augustus 2017 en december 2018 een reis maken per trein, bus, boot of vliegtuig. De jongeren moeten wel rekening houden met de CO2-uitstoot van hun reis. Ze kunnen alleen of in klasverband reizen, afhankelijk van wat ouders en leerlingen beslissen. Voor het project is een budget van 2,5 miljoen euro vrijgemaakt.

Meest gelezen