"Dader Londen gelinkt aan geplande aanslag op legerbasis"

De dader van de aanslag nabij het Britse parlement in Londen werd in 2010 al onderzocht door de inlichtingendiensten wegens de vermoedelijke link met een geplande aanslag op een Britse legerbasis. Dat schrijft de Britse krant The Daily Telegraph. Andere Britse media halen zijn verblijf in Saudi-Arabië aan als mogelijke reden voor het onderzoek van de inlichtingendiensten.

De 52-jarige Adrian Ajao, onder zijn islamitische naam bekend als Khalid Masood, trok volgens The Daily Telegraph een zestal jaar geleden al eens de aandacht van de Britse inlichtingendiensten. MI5 zou toen zijn doen en laten hebben onderzocht als onderdeel van een onderzoek naar een geplande aanslag met een bomauto op een legerbasis in Luton.

Vier terroristen werden in 2013 voor in totaal 44 jaar veroordeeld nadat ze bekend hadden dat ze een aanslag wilden plegen op een legerbasis in hun thuisstad Luton. Khalid Masood werd door MI5 onderzocht omdat hij banden zou gehad hebben met de vier door Al Qaeda geïnspireerde terroristen.

Masood kwam er in 2009 wonen na een verblijf in Saudi-Arabië en woonde naar verluidt op enkele honderden meters van een van de bovengenoemde terroristen. Hij zou mogelijk ook met de terroristen in contact zijn gekomen in een fitnesscentrum in de buurt, waar zij zich voorbereidden op hun "jihad".

Volgens The Sunday Times zou het onderzoek van de inlichtingendiensten dan weer te maken hebben gehad met Masoods verblijf in Saudi-Arabië, waar in diezelfde periode een verboden terroristische groep - de al-Mujahiroun - actief was. Masood werd in de gaten gehouden omdat hij gelinkt werd aan een aantal verdachten die al door de MI5 onderzocht werden.

Roep om officiële uitleg

De Britse premier Theresa May verklaarde vorige week in het parlement dat Masood voor de aanslag aan het parlement bij de veiligheidsdiensten bekend stond voor "gewelddadig extremisme". Maar na grondiger onderzoek werd hij niet als een terreurbedreiging beschouwd.

Hoe lang hij zes jaar geleden door de inlichtingendiensten in de gaten werd gehouden en onderzocht werd, is niet bekend. Een officiële uitleg waarom hij toen onderzocht werd, is er ook nog niet. Wel bekend is dat hij voor de aanslag in Londen van de radar van de inlichtingendiensten verdween.

De druk op de overheid groeit nu om met een officiële verklaring te komen over hoe goed Masood in de gaten werd gehouden en waarom dat onderzoek stopgezet werd.

Meest gelezen