"Trump schotelde Merkel miljardenfactuur voor de NAVO voor"

Tijdens het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan het Witte Huis eerder deze maand zou president Donald Trump haar een factuur van liefst 345 miljard euro hebben gepresenteerd. Geld dat Duitsland volgens het Witte Huis sinds 2002 te weinig bijdraagt aan de NAVO, plus interest. Dat schrijft de Britse krant Sunday Times. In Duitse regerings- en NAVO-kringen wordt gesproken van een schande.

In principe moeten lidstaten van de NAVO twee procent van hun bbp besteden aan defensie. Maar heel wat landen halen dat streefcijfer niet, ook Duitsland niet. Dat is al langer een doorn in het oog van president Trump.

De NAVO was een van de gespreksonderwerpen tijdens de ontmoeting tussen de Amerikaanse president en de Duitse bondskanselier in Washington anderhalve week geleden. Nu lekt een pikant detail van die ontmoeting uit in de Britse pers: de peperdure factuur die Trump aan Merkel zou voorgeschoteld hebben voor achterstallige NAVO-schulden.

Te betalen: zo'n 290 miljard euro plus 55 miljard interesten. Dat bedrag liet de Amerikaanse president door zijn medewerkers schatten. De factuur liet Trump uitprinten en zou hij onder de neus van Merkel hebben geschoven tijdens privégesprekken in Washington. Het zou gaan om een bedrag sinds 2002, toen Merkels voorganger Gerhard Schröder had beloofd om meer uit te geven aan defensie.

Merkel niet van plan te betalen

In Duitsland en binnen de NAVO-top wordt met verontwaardiging gereageerd op de demarche van Trump. "Deze handelswijze is schandelijk", reageert een Duitse minister anoniem in The Times. "De idee achter zo'n eis is de andere te intimideren. Maar bondskanselier Merkel bleef kalm en zal niet ingaan op dergelijke provocatie."

Het bedrag van 345 miljard is in elk geval een stuk meer dan wat Duitsland jaarlijks int via de belastingen. De Duitse bondskanselier zal allicht niet ingaan op de Amerikaanse eis, is te horen in Duitse kringen.

Na de ontmoeting met Merkel liet Trump al weten dat die ontmoeting "fantastisch was geweest", maar dat Duitsland wel grote sommen geld verschuldigd is voor de NAVO. De Duitse minister van Defensie ontkende dat toen in alle talen.

Meest gelezen