Britse politie: "Geen bewijs van link tussen dader aanslag Londen en terreurgroep"

De Britse politie heeft geen bewijs gevonden dat Khalid Masood, de dader van de aanslag in Londen vorige woensdag, gelinkt kan worden aan terreurgroepen IS of Al Qaeda. Wel was de dader geïnteresseerd in jihad. 

Hoewel IS vrij snel na de aanslag bij het Britse parlement de verantwoordelijkheid opeiste, is er volgens de Britse politie geen bewijs gevonden dat Masood aan een terreurgroep linkt. Ook is het niet bewezen dat hij zijn plannen met iemand besproken had. Wel had Masood een duidelijke interesse in jihad. 

"Zijn methodes lijken gebaseerd te zijn op weinig verfijning, weinig techniek, weinig kosten en lijken gekopieerd van andere aanvallen. Ze zijn een echo van de retoriek van IS-leiders op het gebied van methodologie en het doelwit - agenten en burgers -, maar op dit moment heb ik geen informatie of bewijs dat hij dit besproken heeft met anderen", vertelt plaatsvervangend commissaris Neil Basu. Eerder had de politie al gesteld dat Masood alleen handelde, maar dat ze wel "vastbesloten waren om uit te zoeken of hij geïnspireerd werd door terroristische propaganda".

Basu heeft ook benadrukt tegenover BBC dat er geen bewijs is dat Masood geradicaliseerd is in de gevangenis in 2003. Hij sprak over "speculaties". 

"Ik weet wanneer, waar en hoe Masood zijn misdaden begaan heeft, maar nu wil ik weten waarom. En belangrijker nog: de slachtoffers en hun families willen het weten."

Meest gelezen