Een op de drie Belgen heeft het afgelopen jaar niet gespaard

Eén op de drie Belgen heeft niet gespaard de afgelopen twaalf maanden, hoofdzakelijk omdat ze er de financiële mogelijkheid niet toe hebben. Dat blijkt uit het onderzoek "Sparen, of niet?" van Radio 1 in samenwerking met Wikifin.be en De Tijd. Geldzaken worden deze week extra in de kijker geplaatst tijdens "De Week van het Geld".

Een op de drie Belgen slaagt er niet in om te sparen. Dat blijkt uit een enquête van Radio 1, De Tijd en Wikifin.be bij 1.000 mensen van 25 tot 74 jaar. Wie wel spaart, zet gemiddeld 326 euro per maand op zijn spaarrekening.

Slechts helft 65-plussers kan sparen

Onderstaande grafiek geeft het spaargedrag per leeftijdscategorie weer. Gemiddeld geeft 67 procent van de ondervraagde personen aan dat ze de afgelopen 12 maanden hebben kunnen sparen. 
Bij de groep 25- tot 34-jarigen slaagt 80 procent er wel in om te sparen.
De leeftijdscategorie 35- tot 44-jarigen heeft 60 procent spaarders. Maar opvallendst is de groep 65-plussers, waarin nauwelijks de helft (50 procent) aan sparen toekomt. 
Bij de huiseigenaars geeft 72 procent van de ondervraagden aan maandelijks te kunnen sparen, tegenover slechts 55 procent bij wie geen eigen woning bezit.

Hoeveel denken de Belgen dat ze sparen?

Het gemiddelde spaarbedrag bedraagt 186 euro per maand. Jongeren en 45-54-jarigen sparen gemiddeld het meest (217 euro). De leeftijdscategorie 35-44-jarigen kan met gemiddeld 129 euro per maand het minst geld opzij zetten. Wie spaart, spaart gemiddeld 326 euro per maand. Bij de spaarders zelf, zijn het de 65-plussers die het grootste bedrag opzij zetten, namelijk 433 euro per maand.

Wat doet de spaarder met zijn spaargeld?

De spaarrekening en pensioensparen zijn de meest populaire spaarmiddelen bij de spaarders, gevolgd door de zichtrekening, investeren in een beleggingsfonds en aandelen kopen. Investeren in vastgoed en goud scoren laag in de antwoorden.

Beschikbaar spaargeld van de Belgen

29 procent van alle gezinnen beschikt als spaargeld over minder dan een netto maandelijks gezinsinkomen. De helft van de Belgen meent nochtans twee netto gezinsinkomens nodig te hebben als buffer om onverwachte kosten te kunnen betalen. 44 procent vindt dat hij niet over voldoende spaargeld beschikt. Een op de drie zegt dat zijn spaargeld afgelopen jaar verminderde, met als belangrijkste reden 'de facturen worden steeds duurder'. 'Onverwachte kosten (ziekte, overlijden, ongeval, schade, ...)' komt als tweede meest aangehaalde reden naar voor.
De meerderheid voelt zich machteloos of angstig over het feit dat ze de afgelopen twaalf maanden niet hebben gespaard: machteloos want ze zien niet in hoe ze kunnen sparen. En angstig want er kunnen onverwachte kosten komen die ze niet kunnen betalen.

Bekijk hier alle activiteiten tijdens De Week van het Geld van 27 maart tot 2 april 2017.

Meest gelezen