Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot 15 dagen cel en boete na anticorruptiebetoging

In Moskou is de oppositieleider Aleksej Navalny veroordeeld tot 15 dagen cel en een boete van omgerekend 325 euro. Navalni werd gisteren opgepakt op beschuldiging van het organiseren van een illegale betoging. Tijdens de verschillende marsen tegen overheidscorruptie die op zijn initiatief werden gehouden, zijn in heel het land honderden mensen opgepakt.  Het Kremlin wil niet ingaan op de vraag van de Europese Unie en de VS om hen "onverwijld" vrij te laten.

In verschillende Russische steden trokken gisteren tienduizenden mensen de straat op in zogeheten "marsen tegen corruptie".  Het ging om de grootste antiregeringsdemonstraties sinds de massabetogingen van 2011 en 2012. De betogers, onder hen heel wat jongeren, eisten het ontslag van premier Dmitri Medvedev. Het Kremlin had geen toestemming gegeven voor de marsen en beschouwt ze dan ook als een "provocatie", zo zei een woordvoerder vandaag.

Volgens Moskou waren de marsen het initiatief van een minderheid, een kleine, stedelijke en westerse elite die geen voeling heeft met de problemen van de bevolking in de verre uithoeken van het land. De Russische staatstelevisie repte in elk geval met geen woord over de betogingen. Feit trouwens is wel dat enkele ervan plaatsvonden in steden waar president Poetin tot nog toe steeds goed scoorde.

Nog volgens het Kremlin hadden de organisatoren de minderjarige deelnemers een financiële vergoeding beloofd ingeval van arrestatie. "We hebben hiervan bewijzen", aldus de woordvoerder, zonder veel verdere uitleg te geven. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Arrestatie Navalny is een waarschuwing

Hoeveel mensen gisteren precies zijn opgepakt is niet duidelijk. De Russische politie heeft het over een 500-tal mensen, maar mensenrechtenorganisaties denken dat het er dubbel zoveel zijn. Oppositieleider Aleksej Navalny, die gisteren eveneens werd opgepakt, verscheen vanmorgen al voor de rechter. Navalny werd gisteren in de boeien geslagen terwijl hij op weg was naar de betoging.

Vanmorgen verstuurde hij vanuit de rechtzaal een tweet waarin hij zei dat "er een tijd zal komen waarin wij hen ook voor de rechter zullen brengen, en in dat geval zal het rechtvaardig zijn".

Navalny, voorwaardelijk vrij na een eerdere veroordeling voor fraude en verduistering - feiten die hij ontkent - riskeerde een veroordeling van 15 dagen cel. Die heeft hij gekregen, voor weerspannigheid tijdens zijn arrestatie, samen met een boete van 20.000 roebel, omgerekend zo'n 325 euro, voor het organiseren van een illegale betoging. Doordat hij de voorwaarden van zijn eerdere veroordeling geschonden heeft, zal hij nu in principe ook die eerste straf moeten uitzitten.

Waarnemers vermoedden dat het Kremlin op deze manier ook een voorbeeld wil stellen voor andere dissidenten. De raadsvrouw van Navalni toonde zich dan ook niet verbaasd door de uitspraak van de rechtbank vanmorgen en heeft al aangekondigd dat ze beroep zal aantekenen.

"Belemmering van fundamentele vrijheden"

De Europese Unie en de Verenigde Staten lieten vanmorgen hun ongerustheid blijken over de arrestatie van de honderden betogers. "Met de arrestaties heeft de Russische politie gisteren de demonstranten verhinderd om fundamentele rechten als de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van verenging te uiten, vrijheden die deel uitmaken van de Russische grondwet", aldus de EU. Zowel de EU als de VS drong er bij het Kremlin op aan om de arrestanten "onverwijld" vrij te laten.

Rusland weigerde dit echter meteen en voerde aan dat de arrestanten de wet overtreden hadden door deel te nemen aan een illegale betoging.

Meest gelezen