Golfstaat Qatar wil fors investeren in Groot-Brittannië na brexit

De Arabische Golfstaat Qatar wil de volgende vijf jaar meer dan 5,87 miljard euro investeren in het Verenigd Koninkrijk. Dat is erg welkom nieuws voor de Britse regering die volgende week officieel zal aankondigen dat ze de Europese Unie wil verlaten.

Qatar heeft een delegatie van 400 toplui uit de regering en de zakenwereld naar Londen naar een investeringsforum in Londen gestuurd. Daar werden grote plannen voor de volgende vijf jaar bekendgemaakt.

De Golfstaat heeft nu al voor 35 miljard pond in het VK geïnvesteerd. Het gaat dan onder meer om de winkel van Harrod's, The Savoy Hotel, de wolkenkrabber Shard en het bankencentrum Canary Wharf in Londen. De volgende vijf jaar wil Qatar nog eens vijf miljard pond investeren in de Britse economie, onder meer in energie, vastgoed en diensten.

Die investeringen zouden gebeuren via de Qatar Investment Authority (QIA), één van de grootste "sovereign wealth funds" ter wereld. Dat fonds van 335 miljard dollar wordt gespijsd door de inkomsten van Qatar uit de verkoop van aardgas en staat onder controle van de overheid.

AP2009

Qatar spreidt zijn vleugels

De rijke Golfstaat Qatar, de thuisbasis van de tv-zender al-Jazeera, heeft via het overheidsfonds QIA zowat overal ter wereld een stevige vinger in de pap.

QIA is onder meer met 17% de grootste aandeelhouder in de Duitse Volkswagen Group, al heeft die daar geen controlerend belang. QIA bezit ook grote belangen in de Russische oliegroep Rosneft, in de Zwitsers-Russische mijngroep Xstrata, het Italiaanse luxemerk Valentino, de filmstudio Miramax in de VS en vastgoed in Amerika, waaronder een belang van 10% in de Empire State Building in New York.

In 2011 nam Qatar ook de Franse voetbalclub Paris-Saint Germain PSG over en Qatar Airways is dan weer bekend als de shirtsponsor van de Spaanse topploeg FC Barcelona.

Opsteker voor de regering van Theresa May

De beslissing van Qatar is een schouderklopje voor de Britse premier Theresa May. Die wil volgende week woensdag officieel aankondigen dat haar land de Europese Unie wil verlaten.

Veel economen vrezen voor een zware weerslag op de Britse economie. Voorstanders van een brexit zeggen dat het VK dankzij een aantrekkelijk belastingstelsel veel investeringen uit de Verenigde Staten, het Midden-Oosten of het Verre Oosten zou kunnen aantrekken.

Door de zwakte van het Britse pond worden vastgoed en projecten in het VK wel goedkoper. Toch is er vooral veel onzekerheid. Tegenstanders van een brexit vrezen dat een "stand alone Britain" erg zwak zou staan inzake buitenlandse investeerders en nieuwe handelspartners buiten de EU.

Meest gelezen