Homans wil Vlaamse diversiteitsambtenaar ontslaan

Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) is van plan de Vlaamse diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva te ontslaan. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigt Lyubayeva zelf. Ze zou te kritisch zijn voor het beleid van de minister en die pikt dat niet langer. Voor CD&V volstaat dat laatste alvast niet voor een ontslag.

Al drie jaar is Lyubayeva de Vlaamse diversiteitsambtenaar, maar daaraan zou binnenkort een einde komen. Bevoegd minister Homans wil haar immers laten ontslaan. Dat zou vrijdag tijdens de ministerraad gebeuren, zo weet Het Nieuwsblad.

Lyubayeva is tijdens de vorige legislatuur door toenmalig minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) aangesteld, maar tussen haar en Homans heeft het nooit geboterd. Lyubayeva aarzelt niet om vraagtekens bij het beleid van de minister te plaatsen, onder meer met kritische opmerkingen op sociale media.

Omdat Lyubayeva officieel een onafhankelijke positie binnen de Vlaamse overheid bekleedt, meent ze dat ze dit mag doen. Homans ziet dat anders en geeft haar binnenkort een negatieve evaluatie. Op basis hiervan kan ze haar ontslaan.

Zelf wil de minister niet op het bericht reageren, naar eigen zeggen omdat ze daarmee de privacy zou schenden. Aan VRT Nieuws bevestigt Lyubayeva het nieuws wel.

"Ambtenaar is kritisch, maar dat is haar taak"

Voor CD&V is het gegeven dat Lyubayeva zich kritisch over het beleid van Homans uitlaat alvast niet voldoende om haar te ontslaan. "We denken dat de diversiteitsambtenaar binnen de Vlaamse overheid een onafhankelijke positie heeft en die ook moet kunnen innemen", zegt Vlaams Parlementslid Ward Kennes.

"We vinden dat zij of hij aan het maatschappelijk debat moet kunnen deelnemen op basis van wetenschappelijk onderzoek en van wat leeft in de samenleving. Die ambtenaar moet de overheid ook wat uitdagen. We worstelen soms nog met diversiteit. Daarom moet die ambtenaar ons bij de les houden zodat we stappen vooruit zetten."

"Daarnaast moet elke ambtenaar natuurlijk worden geëvalueerd", gaat hij voort. "Dat is de taak van de minister. Om privacyredenen hebben we geen inzage in dat dossier en dat is normaal. Het is aan de Vlaamse regering om het dossier kritisch te bekijken. Als het gaat om niet goed functioneren, dan kunnen daaraan consequenties vasthangen. Als het enkel met een kritische zin heeft te maken, dan denken we dat dit op zich geen reden voor ontslag kan zijn."

Meest gelezen