Jill Stein: "President Trump is een "lame duck""

In een gesprek met "Terzake" haalt Jill Stein, in 2016 nog presidentskandidaat voor de Amerikaanse Green Party, uit naar het huidige Amerikaanse kiessysteem: “In een democratie mag de strijd niet gaan tussen een partij die je langzaam wurgt en een partij die een pistool tegen je hoofd zet”.

Afgelopen weekend was Jill Stein in België, op uitnodiging van Groen. In een gesprek met VRT-journalist Bert De Vroey hamert het gezicht van de Amerikaanse groene partij op het belang van oppositie in het huidige politieke landschap: “President Trump kan nog veel kwaad doen met zijn presidentiële besluiten. We moeten blijven vechten om zijn plannen terug te dringen.”

Afgelopen weekend was Jill Stein in België, op uitnodiging van Groen. In een gesprek met VRT-journalist Bert De Vroey hamert het gezicht van de Amerikaanse groene partij op het belang van oppositie in het huidige politieke landschap: “President Trump kan nog veel kwaad doen met zijn presidentiële besluiten. We moeten blijven vechten om zijn plannen terug te dringen.”

Jill Stein, die tijdens de verkiezingen 1,4 miljoen stemmen haalde, verwijst daarbij naar het inreisverbod dat door een federale rechter werd opgeschort. Ook het intrekken van de Trumpcare-wet noemt ze een overwinning voor het Amerikaanse volk. “Het is goed nieuws dat zijn steunt afkalft, zelfs de Republikeinse partij is niet verenigd. Na amper 60 dagen is president Trump al een ‘lame duck’. Hij zit in een mijnenveld.”

"Russische inmenging is rookgordijn"

De groene politica is niet alleen kritisch voor de president en de Republikeinse partij, ook de Democraten krijgen een veeg uit de pan: “De Amerikanen hebben niet op Hillary Clinton gestemd omdat de Democraten hun kiezers hebben verraden. Als de partij Bernie Sanders niet had gesaboteerd, dan had hij gewonnen.”

De mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen is volgens Jill Stein vooral een afleidingsmanoeuvre van de Democratische partij: “De Democraten zijn door de gelekte mails betrapt op het saboteren van hun eigen kandidaat tijdens de voorverkiezingen en proberen nu een rookgordijn op te werpen. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de mogelijke inmenging, maar op dit moment zijn er geen bewijzen.”

Jill Stein ziet de overwinning van Donald Trump vooral als een proteststem tegen Hillary Clinton: “Dit was een strijd tussen de meest onbetrouwbare kandidaten uit de geschiedenis. Een verkiezing mag geen keuze zijn tussen een partij die je langzaam wurgt of een partij die een pistool tegen je hoofd zet.” De vraag of Clinton een betere president zou zijn, beantwoordt de politica met dezelfde beeldspraak: “Het is beter dat we geen pistool tegen ons hoofd hebben, maar het is ook niet goed om langzaamaan gewurgd te worden.”

"Witte Huis omvormen tot een Groen Huis"

Hoewel Jill Stein tijdens de presidentsverkiezing slechts 1% van de stemmen binnenhaalde, speelde ze toch een cruciale rol. In staten als Wisconsin en Michigan was het verschil tussen Clinton en Trump kleiner dan het aantal stemmen dat de groene presidentskandidaat haalde in die staten. “Maar het is niet door de Green Party dat Clinton verloor,” zegt Stein, “dat is politieke fantasie. Als er geen uitdager mag zijn voor twee grote partijen die gesteund worden door de grote bedrijven, dan krijg je een gevaarlijke situatie. Als er geen oppositie is, krijg je totalitarisme.”

In het interview met Terzake roept het gezicht van de groene partij de Amerikanen daarom op om niet langer te kiezen voor het minste kwaad, maar te vechten voor een groter goed. “De Democraten zijn niet bekwaam en gaan zichzelf niet hervormen. Het is tijd dat de Green Party het politieke vacuüm vult.”

Momenteel telt de groene partij slechts 140 verkozenen, meestal op lokaal niveau. Toch spreekt Jill Stein van een doorbraak van de Amerikaanse groenen. “We zijn brutaal onderdrukt, maar nu zijn we ontdekt. Het politieke establishment valt als een kaartenhuis in elkaar.” De politica is optimistisch over de toekomst van de Green Party en droomt zelfs al luidop over een groene president: “Het is niet alleen mogelijk, het is essentieel. We moeten het Witte Huis omvormen tot een Groen Huis.”

Het volledige interview met Jill Stein, vanavond om 20 uur in "Terzake" op Canvas.

Meest gelezen