Koerdisch-Syrische rebellen heroveren luchtmachtbasis op IS

De Syrische democratische troepen, een groep van door de VS gesteunde Syrisch-Koerdische strijders, heeft naar eigen zeggen de volledige controle verworven over de militaire luchthaven van Tabqa nabij de stad Raqqa. De verovering is een zware klap voor IS dat Raqqa beschouwt als de hoofdstad van zijn zelfuitgeroepen kalifaat. Mensenrechtenorganisaties maken zich intussen wel zorgen om de burgers die nog in het gebied wonen.

De verovering door de Syrisch-Koerdische troepen is een eerste grote overwinning sinds ze vorige week door de internationale coalitie achter de frontlinie van IS zijn gedropt.

De militaire luchthaven van Tabqa was al sinds 2014 in handen van IS. Bij de bijzonder gruwelijke inname van de basis werden destijds alle gevangengenomen Syrische soldaten geëxecuteerd.

De Syrisch-Koerische troepen rukken intussen verder richting de stad Raqqa. De bedoeling is om ook de stuwdam van Tabqa te heroveren op IS. De dam levert de elektriciteit van de ganse regio maar is ook in andere opzichten strategisch belangrijk. Vermoed wordt immers dat IS de dam gebruikt als hoofdkwartier voor zijn buitenlandse aanslagen.

Volgens eerdere berichten van IS stond de dam op het punt het te begeven door de luchtaanvallen van de internationale coalitie. Als gevolg daarvan bestond het gevaar dat het hele gebied onder water zou komen te staan. Maar de internationale coalitie ontkent dat met klem en zegt dat de dam nog intact is.

Hoeveel mensen er op dit ogenblik precies in Raqqa wonen is niet duidelijk. Voor de start van de oorlog in 2011 was Raqqa met zowat 220.000 inwoners de zesde grootste stad in Syrië. Mogelijk zijn er sinds de belegering van de Iraakse stad Mosul, een andere IS-bolwerk, duizenden IS-strijders naar Raqqa gevlucht.

Sinds IS de stad uitriep als hoofdstad van zijn zelfuitgeroepen kalifaat heerst er een terreurregime, zo getuigden inwoners die er in slaagden om de stad te ontvluchten.

Meest gelezen