Video player inladen...

Moeder van terrorist van kerstmarkt in Berlijn vraagt lichaam van haar zoon

Hur al-Huda al-Hassani, de moeder van de Tunesiër die op 19 december met een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn, vraagt dat ze het lichaam van haar dode zoon mag zien. Dat zegt ze in een interview met het magazine Humo. De dader van de aanslag werd enkele dagen later door de politie doodgeschoten in Milaan.

Humo pakt morgen uit met een interview met de familie van Anis Amri, de jonge Tunesiër die op 19 december vorig jaar met een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn. Tevoren had hij de chauffeur van de vrachtwagen vermoord.

Jihaddeskundige Montasser AlDe'emeh heeft in Tunesië de familie van Anis Amri geïnterviewd. De moeder van Amri vraagt daarin dat ze het lichaam van haar zoon terugkrijgt of ten minste naar het lichaam kan kijken. Pas als ze hem zal zien, zal ze geloven dat haar zoon gedood is.

Ze klaagt ook dat haar familie geen enkele morele of materiële steun krijgt in Tunesië omdat haar zoon als een terrorist wordt bestempeld. Volgens de familie is Anis Amri echter in Europa geradicaliseerd, niet in Tunesië. Zo ging hij met een bootje naar het Italiaanse eiland Lampedusa als vluchteling omdat hij veel verwachtte van het leven Europa, maar dat bleek niet zo rooskleurig te zijn.

Interviewer Montasser AlDe'emeh is jihadonderzoeker van de Radboud Universiteit in Nijmegen in Nederland. Hij was ook hier bekend als expert in islam en radicalisering, maar is eind vorig jaar in ons land veroordeeld wegens schriftvervalsing.

Van Italië naar Duitsland en terug

Anis Amri is inderdaad via Lampedusa in Italië geraakt. Volgens zijn familie wou hij een beter leven in Europa, maar in eigen land was hij eerder al opgepakt wegens een gewapende overval. Amri kon ontsnappen en vluchtte via een bootje naar Italië. Daar kwam hij terecht in een opvangkamp dat nadien in brand gestoken werd. Samen met een medestander werd hij veroordeeld wegens brandstichting en zat hij enkele jaren in een gevangenis op Sicilië.

Daarna trok Amri naar Duitsland, dat zijn asielaanvraag als vluchteling afwees. Op 19 december vorig jaar vermoorde hij een Poolse vrachtwagenchauffeur in Duitsland en reed hij met de truck in op een kerstmarkt in de Duitse hoofdstad Berlijn. Daarbij vielen nog eens 12 doden.

Amri kon ontsnappen en geraakte via Nederland, België en Frankrijk in Italië. In Milaan werd hij enkele dagen later doodgeschoten door de politie. Een dag na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn eiste de terreurgroep IS de daad op. In een video die IS verspreidde, heeft Amri bovendien trouw gezworen aan de terreurorganisatie.  

Meest gelezen