Nyepi, Balinees nieuwjaar in volledige stilte

Dinsdag ligt heel het doorgaans erg drukke Indonesische eiland Bali plat. Er beweegt niets, alles is stil en iedereen blijft thuis. Het jaarlijkse Nyepi of Balinees nieuwjaar is iets wat veel toeristen willen vermijden, want u kunt er dan niks bezoeken, maar voor Balinese hindoes is het het hoogtepunt van het jaar.
AP2010

Wie ooit horendol geworden is van de verkeerschaos in de badplaats Kuta zal het zich wellicht niet kunnen voorstellen, maar dinsdag zijn die straten leeg, is alles dicht en is het er muisstil. Er vertrekken of landen geen vliegtuigen op het eiland, er brandt geen licht en iedereen zit thuis, of ze nu hindoe zijn of niet.

Toeristen zitten in hun hotel vast, buiten op straat houdt een speciale politiedienst van vrijwilligers toezicht op de grote stilte. Enkel politiewagens en de hulpdiensten mogen uitrukken. Daarom vermijden veel toeristen het eiland rond Nyepi, al is het feest voor sommigen ook een belevenis.

Bali is overwegend hindoe en erg traditioneel. De Balinese hindoecultuur zit diep in de maatschappij geworteld en het leven van de Balinezen speelt zich af binnen de "banjar", een familiegemeenschap met eigen tempels en rituelen. Sommige van die rituelen zijn dagelijks, andere tweewekelijks, drie- of zesmaandelijks. Zo ziet u dagelijks vrouwen offerandes brengen aan "padmasana" of kleine tempels of altaartjes thuis of op straat.

Het drukke Bali komt tot stilstand

Hari raya Nyepi of het Balinese nieuwjaar is het belangrijkste van die feesten en Balinese hindoes zijn dan al weken of maanden op voorhand bezig met de voorbereidingen. Vrouwen maken offerandes van groenten, fruit, bloemen en papieren versieringen, mannen bouwen erg grote en kleurrijke ogoh-ogoh-poppen die het kwade voorstellen en op parades worden meegevoerd.

Vorige zaterdag trokken grote processies van in het wit geklede mensen vanuit de dorpen en steden in het binnenland naar de zee, voor een rituele zuivering met zeewater door hindoepriesters.

Maandagavond zijn er dan grote optochten waar mannen en jongens uit de verschillende banjar-gemeenschappen hun grote ogoh-ogoh-poppen door de straten zeulen. Iedereen maakt dan zoveel mogelijk kabaal en bamboekanonnen worden afgeschoten om de boze geesten te verjagen.

Vanaf 6 uur dinsdagochtend is het dan 24 uur lang doodstil in Bali. Niemand komt buiten en er gelden vier verboden: geen vuur, niet reizen, geen activiteit of geen ontspanning. Families brengen dan de tijd samen door met meditatie, gebed of rust. In het hectische en gestresseerde leven van veel Balinezen is dat soms een opluchting.

De volgende dag, Ngembak Geni, gaan Balinezen op bezoek bij familieleden en vrienden, niet enkel om een gelukkig nieuwjaar te wensen, maar ook om vergiffenis te vragen voor wat ze elkaar het voorbije jaar hebben aangedaan.

Nog een detail: de Balinese Caka-hindoekalender is gebaseerd op de maan en gaat nu het jaar 1939 in. Hopelijk lijkt dat niet op hetzelfde jaar uit onze kalender.

Tri hita karana of drie wegen naar geluk

Dit geef ik u ook nog mee: het Balinese hindoeïsme kent een uniek concept, dat van "tri hita karana" of "drie wegen naar geluk of welzijn". 

Die bestaan uit:

  • leven in harmonie met uzelf en andere mensen
  • leven in harmonie met de natuur, planten en dieren
  • leven in harmonie met god of het universum
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen