Politie Antwerpen: "Treden wél streng op tegen agenten die zich misdragen"

De politie van Antwerpen ontkent dat ze niet hard genoeg optreedt tegen agenten die zich misdragen. Die kritiek was gerezen na het uitlekken van het bestaan van een chatgroep vol racistische en seksistische berichten binnen het korps.

Het aantal onderzoeken stijgt, evenals het aantal tuchtstraffen." Met die woorden ontkent woordvoerder Sven Lommaert van de politie van Antwerpen dat het korps te laks zou optreden tegen agenten die zich misdragen.

Die kritiek was vorige week gerezen nadat was uitgelekt dat binnen het korps een chatgroep bestaat met racistische en seksistische uitspraken. De oppositie in de stad liet hierop verstaan dat korpschef Serge Muyters zulke gevallen niet streng genoeg aanpakt.

"Leidinggevenden merken zulke zaken vaker op en volgen ze ook beter op", zegt Lommaert. "Foutief gedrag krijgt wel degelijk een sluitstuk." Concreet kregen 104 agenten vorig jaar een tuchtstraf. Dat is een derde meer dan 4 jaar geleden. Zo'n straf kan gaan van een waarschuwing of een blaam tot het inhouden van loon of zelfs ontslag.

Meest gelezen