AFP or licensors

Pro-Westerse conservatieve partij wint stembusgang in Bulgarije

In Bulgarije is de pro-Westerse conservatieve partij GERB van oud-premier Boyko Borisov als sterkste partij uit de parlementsverkiezingen gekomen. Met 94 procent van de stemmen geteld staat de teller voor GERB op 32,6 procent. De definitieve uitslag zal pas over drie dagen bekend zijn.

Met 32,6  procent van de stemmen doet GERB het beter dan de socialistische, pro-Russische partij BSP die 27  procent haalt maar die laatste verdubbelt wel haar aantal zetels. Drie partijen halen de kiesdrempel van vier procent: de Nationalisten halen 9,17 procent, de Turkenpartij DPS 8,93 procent. De nieuwe populistische partij Wolja krijgt met 4,11 procent met de hakken over de sloot toegang tot het parlement.

De parlementsverkiezingen gisteren waren al de derde in amper vier jaar tijd in de armste, door corruptie geplaagde, lidstaat van de Europese Unie en waren het gevolg van het aftreden van de centrumrechtse regering in november. De partij van Borisov haalde met 96 van de 240 parlementszetels dan wel 12 zetels meer dan bij de vorige verkiezingen maar de ex-premier moet toch ook nu weer op zoek naar coalitiepartners wil hij een derde ambtstermijn als premier aanvatten.

De nationalistische partij (die sterk gekant is tegen migranten, moslims en roma) lijkt met haar 27 zetels een bijna voor de hand liggende coaltiepartner. De partij steunde ook de regeringscoalitie al in de vorige legislatuur, zonder dat ze er echter deel van uitmaakte. Met de Turkenpartij wil Borisov sowieso niet regeren, zo gaf hij al eerder aan. 

Meest gelezen