NICOLAS MAETERLINCK

Torfs: "Veiligheid en kwaliteit primeert vóór alles, dus ook vóór de grote namen"

Rector Rik Torfs heeft gereageerd op de onthullingen dat "topdokter" Stefaan Van Gool niet volgens het boekje werkte bij het toedienen van experimentele kankervaccins.  "Onze reputatie heeft geen belang. We hebben maar één doelstelling: de kwaliteit van onze dienstverlening en de zorg voor onze patiënten primeert. Dan handelen wij zonder onderscheid des persoons", vertelt Torfs aan VRT Nieuws. 

D

e bekende kankerspecialist Stefaan Van Gool werd twee jaar geleden aan de kant geschoven door het UZ Leuven en de KU Leuven. De reden? Er waren ernstige ethische, juridische en wetenschappelijke problemen met zijn klinische kankerstudies. 

Rector van de KU Leuven Rik Torfs heeft nu gereageerd op het incident. "Professor Van Gool heeft geen rekening gehouden met de voorschriften waarvan wij strikte naleving eisen. Dat is onze politiek. Voor de KU Leuven primeert de veiligheid van de patiënt en de kwaliteit van de zorg vóór alles, dus ook vóór de grote namen."

"Geen doofpotoperatie"

Er werd een overeenkomst gesloten tussen Van Gool enerzijds en de KU Leuven en het UZ Leuven anderzijds met daarin een vertrouwelijkheidsclausule.Torfs benadrukt dat vertrouwelijkheid in deze niet betekent dat er zaken in de doofpot gestoken worden. "We hebben alle instanties op de hoogte gebracht, alsook de patiënten en de plaatsen waar hij wetenschappelijke artikels voorgelegd heeft. Wel is het zo dat we de pers niet ingelicht hebben. Moet dat? Moeten we in zo'n geval altijd mensen aan de schandpaal nagelen? Dat is de grote vraag." 

Maar Pieter Van Nieuwenhuyzen, wiens dochtertje behandeld werd door professor Van Gool spreekt Rik Torfs tegen: hij werd nooit op de hoogte gebracht van het vertrek van de kankerspecialist. In "De wereld vandaag" zei hij: "Wat ik stuitend vind, is dat rector Torfs hier parmantig verteld heeft dat elke patiënt op de hoogte gebracht werd van het stopzetten van de overeenkomst. Dat is pertinent onwaar. Wij zijn nooit op de hoogte gesteld, wij wisten van niets."

In "Terzake" reageert Torfs als volgt: "Ik kan niet over concrete gevallen spreken. Ik weet ook niet of dit geval gelieerd kan worden aan de studies waar hier sprake van was. Wij hebben in elk geval de patiënten die betrokken waren bij de studies die aanleiding waren voor het ontslag, laten inlichten door ons ziekenhuis."

"Onze reputatie heeft hier geen belang"

Een ontslag met dringende redenen was volgens Torfs juridisch uitgesloten, "omdat er al bepaalde feiten gesignaleerd waren voor ons bestuursmandaat. Het dossier was niet nieuw genoeg, dus moesten we op zoek naar even radicale oplossing."

Die vertrouwelijkheidsclausule was volgens Torfs niet bedoeld om aan damage control te doen. "Er moet een onderscheid tussen de behandeling en de procedures. Het is niet bewezen of de behandeling enige toekomst heeft of niet. De vraag is: werkt het mogelijk?  De behandeling an sich was niet schadelijk, alleen was er onvoldoende bewijs dat hij iets uithaalde. Onze reputatie heeft hier geen belang. We hebben maar één doelstelling: de kwaliteit van onze dienstverlening en de zorg voor onze patiënten primeert. Dan handelen wij zonder onderscheid des persoons. Dat kan hard overkomen, maar het was de enige weg."

Kom op Tegen Kanker: "Onaanvaardbaar dat regels van goedgekeurde klinische studies niet worden gevolgd"

Ook Marc Michils van Kom op Tegen Kanker reageert scherp: "We hebben alle begrip voor de kankerpatiënten die tot het uiterste gaan om te genezen. We kunnen ook niet beoordelen of professor Van Gool te kwader trouw is of niet. Maar wat we niet kunnen aanvaarden, is dat de normale regels van goedgekeurde klinische studies niet worden gevolgd."

Het gevolg is volgens Michils dat de kwaliteit niet gegarandeerd is voor de patiënt. "Zijn recht op informatie is niet helemaal gegarandeerd. En het is vooral absoluut niet normaal dat daarvoor moet betaald worden. Normaal zijn klinische studies gratis voor patiënten. Daarvoor zijn het ook studies. En daar wordt dan eerlijk en open over gecommuniceerd.”

Meest gelezen