Russissche oppositieleider Aleksej Navalny veroordeeld tot 15 dagen cel

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is door een rechtbank in Moskou veroordeeld tot 15 dagen cel voor het negeren van politiebevelen tijdens een betoging gisteren. Behalve Navalny werden in heel het land nog honderden andere betogers opgepakt. Navalny was eerder vandaag al veroordeeld tot een boete van 20.000 roebel, omgerekend 325 euro, voor het organiseren van de illegale betoging.

In verschillende Russische steden trokken gisteren tienduizenden mensen de straat op in zogeheten "marsen tegen corruptie".  Het ging om de grootste antiregeringsdemonstraties sinds de massabetogingen van 2011 en 2012.

De betogers, onder hen heel wat jongeren, eisten het ontslag van premier Dmitri Medvedev. Maar omdat het Kremlin geen toestemming had gegeven voor de marsen beschouwt de Russische regering ze als een "provocatie", zo zei een woordvoerder vandaag.

Moskou: "Betoging ging uit van kleine minderheid"

Volgens Moskou gingen de marsen uit van een minderheid, een kleine, stedelijke en westerse elite die geen voeling heeft met de problemen van de bevolking in de verre uithoeken van het land.

De Russische staatstelevisie repte in elk geval met geen woord over de betogingen. Feit is wel dat meer dan een betoging plaatsvond in stad waar president Poetin tot nog toe steeds goed scoorde.

Moskou weigert opgepakte betogers vrij te laten

Hoeveel mensen gisteren precies zijn opgepakt is niet duidelijk. De Russische politie heeft het over een 500-tal mensen, maar mensenrechtenorganisaties denken dat het er dubbel zoveel zijn.

Het Kremlin beweerde vanmorgen dat de organisatoren de minderjarige deelnemers een financiële vergoeding hadden beloofd ingeval van arrestatie. "We hebben hiervan bewijzen", aldus de woordvoerder, zonder veel verdere uitleg te geven.

Op de vraag van de Europese Unie en de Verenigde Staten om de arrestanten "onverwijld" vrij te laten, antwoordde het Kremlin echter negatief. Er was geen toestemming gegeven voor de marsen, klonk het, de manifestanten hebben dus deelgenomen aan een illegale betoging.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Belemmering van fundamentele vrijheden"

Volgens de Europese Unie en de Verenigde Staten heeft de Russische politie met de arrestaties gisteren de demonstranten verhinderd om fundamentele rechten als de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van verenging te uiten, "vrijheden die deel uitmaken van de Russische grondwet", aldus de EU.

Advocaat Navalny: "Veroordeling is geen verrassing"

Oppositieleider Aleksej Navalny, die gisteren werd opgepakt terwijl hij op weg was naar de betoging, moest vanmorgen al voor de rechter verschijnen. Hij verstuurde vanuit de rechtszaal een tweet waarin hij zei dat "er een tijd zal komen waarin wij hen ook voor de rechter zullen brengen, en in dat geval zal het rechtvaardig zijn".

Navalny, voorwaardelijk vrij na een eerdere veroordeling voor fraude en verduistering - feiten die hij ontkent - riskeerde een veroordeling van 15 dagen cel voor het organiseren van een illegale betoging. Doordat hij de voorwaarden van zijn eerdere veroordeling geschonden heeft, zal hij nu in principe ook die eerste straf moeten uitzitten.

Waarnemers vermoedden dat het Kremlin op die manier een voorbeeld wil stellen voor andere dissidenten. De raadsvrouw van Navalny toonde zich dan ook niet verbaasd door de uitspraak van de rechtbank vanmorgen en heeft al aangekondigd dat ze beroep zal aantekenen.

Meest gelezen