WWF/AUSTRALIAN/BIOS

Tasmaanse tijger voor het eerst in 80 jaar gespot in het wild?

De Tasmaanse tijger is recent twee keer gespot in Australië. Nochtans zijn wetenschappers ervan overtuigd dat het dier al 80 jaar is uitgestorven. Amerikaanse wetenschappers gooien nu tientallen camera's in de strijd, in de hoop om het dier officieel te kunnen spotten.

De Tasmaanse tijger is het grootste vleesetende roofdier dat ooit heeft samengeleefd met de mens op aarde. Het laatste dier is overleden in 1936, in een zoo in op het eiland Tasmanië. Sinds dan wordt de diersoort officieel als "uitgestorven" beschouwd.

Toch zijn een voormalige parkwachter en een toeristenbegeleider ervan overtuigd dat ze recent een Tasmaanse tijger gezien hebben. Daarom zijn er in Cape York, het noordelijke schiereiland Australië waar de dieren werden opgemerkt, 50 camera's geïnstalleerd, om het bestaan van de dieren te bevestigen dan wel uit te sluiten.

Volgens parkwachter Patrick Shears komen lokale Aboriginals geregeld een Tasmaanse tijger tegen, en noemen ze het dier daarom "the moonlight tiger". "Als je stil blijft en geen noemenswaardig lawaai maakt, dan komen ze zelfs héél dicht bij jou."

Kans dat dier nog bestaat is klein

Volgens professor Bill Laurence, die het nieuwe onderzoek leidt, is de kans dat het effectief om een Tasmaanse tijger gaat bijzonder klein. "De voorbije keren dat het dier werd opgemerkt, gebeurde dat telkens 's nachts. In één geval ging het om vier dieren tegelijk, op een afstand van 20 voet, terwijl er een zaklamp op gericht was", vertelt hij in The Telegraph. 

"Als we die oude observaties vergelijken met de oorspronkelijke oogkleur, grootte, vorm en typisch gedrag van de Tasmaanse tijger dan levert dat geen match op. Het ging toen ook niet om andere gelijkaardige dieren die nu nog in het noorden van Queensland leven, zoals dingoes, wilde honden of wilde varkens. Het is ons een raadsel om welk dier het dan wel gaat."

Meest gelezen