oiio

Verrijst langste wolkenkrabber ter wereld straks in New York?

Een Griekse architect heeft een spectaculaire wolkenkrabber ontworpen die hij in New York wil neerplanten. De toren heeft een U-vorm en zou het langste gebouw ter wereld zijn.

"The big bend." Zo heet de wolkenkrabber die Ioannis Oikonomou heeft bedacht als nieuwste parel aan de kroon van Manhattan in New York. Voorlopig blijft het bij een ontwerp, maar als hij het gebouw weet te realiseren, zal het de skyline van de miljoenenstad drastisch veranderen.

De wolkenkrabber heeft een opmerkelijke U-vorm en zou van voet tot voet ruim 1,2 kilometer meten. Dat zou van "The big bend" het langste gebouw ter wereld maken. Het zou ook zowat 60 meter hoger zijn dan One World Trade Center, op dit moment het hoogste gebouw in New York.

oiio

Bouwvoorschriften

Oikonomou koos naar eigen zeggen voor dit ontwerp om maximaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte in een stad waar elke vierkante meter telt en waar tegelijk strenge bouwvoorschriften gelden. De bocht bovenin zou volgens hem geen probleem voor liften vormen omdat die zich dankzij nieuwe technologie naast verticaal ook diagonaal en horizontaal kunnen voortbewegen.

Momenteel liggen de plannen bij verschillende projectontwikkelaars op tafel terwijl Oikonomou naar investeerders zoekt. Zelf is hij alvast overtuigd dat hij zijn toren ooit zal bouwen, al is het maar omdat het project in principe erg winstgevend is. Het gebouw zou een relatief klein grondoppervlak hebben, maar zou door zijn hoogte wel gigantisch zijn. Hierdoor zou het veel mensen kunnen huisvesten die allemaal een lening of huur betalen en zo de winst de hoogte in jagen.

oiio

"Billionaires' row"

Bewoners van "The big bend" zouden een spectaculair zicht op Central Park hebben omdat Oikonomou zijn toren in 57th street plant, een straat even onder het iconische stadspark. Die plek staat bekend als "Billionaires' row" ("Miljardairsstraat"), een verwijzing naar de verschillende ultraluxueuze wolkenkrabbers die daar de jongste jaren verrijzen.

Zo opende enkele jaren geleden One57 de deuren, een slanke woontoren waar appartementen tientallen miljoenen dollars kosten. De bovenste etages van het gebouw gingen in 2015 voor liefst 100,47 miljoen dollar (92 miljoen euro) van de hand.

Tegelijk krijgen deze nieuwe wolkenkrabbers veel kritiek omdat ze onaangename schaduwen op Central Park werpen. Bovendien zijn veel van de appartementen nauwelijks enkele dagen per jaar bewoond omdat de superrijke eigenaars ze vooral als investering aanschaffen.

oiio

Meest gelezen