Vlaanderen kan stoppen met gokken: dit zijn de mol en de winnaar

Het hoge woord is eruit, televisiekijkend Vlaanderen kan stoppen met gokken. Niemand anders dan Eline was de saboteur in het afgelopen seizoen van “De mol”. Davey zat haar al vanaf aflevering één op de hielen en kon tijdens de laatste eliminatieronde de meeste vragen juist beantwoorden. Hij gaat met 27.250 euro aan de haal. “Velen zullen verrast zijn, maar ik hoop vooral dat ze trots zijn.”

Wie vanavond in de zetel plofte met een duidelijke verdachte in zijn of haar gedachten, was eraan voor de moeite. In de finaleaflevering van dit seizoen werden de verdachtmakingen voor zowel Annelies, Eline als Davey niet geschuwd.

Hoewel de laatste twee opdrachten voor de drie kandidaten wat minder belangrijk leken - de sfeer zat behoorlijk goed – brachten ze toch nog 3.000 euro in het laatje. Dat bracht het totaal te verdienen bedrag op 27.250 euro.

En dan was het tijd voor hét ultieme moment. Wanneer de avond al lang gevallen was boven Zuid-Afrika, kwamen de kandidaten nog één keer samen om een laatste keer de vragenlijst in te vullen. Tijd speelde geen rol, maar wie heeft het meeste opgemerkt de afgelopen weken? Het bleek Davey te zijn. “Ik kan het niet geloven”, zei hij emotioneel.

Maanden na de opnames heerst er bij Davey nog steeds hetzelfde gevoel. “Het blijft moeilijk te geloven dat ik daar was, dat ik mocht meedoen en dat ik uiteindelijk ook heb gewonnen”, zegt hij. “Dat ik dit heb gewonnen, is eigenlijk niets in vergelijking met de ervaring die dit was. Ik heb tien fantastische nieuwe vrienden leren kennen. Daar ben ik heel dankbaar voor. Dat neem ik vooral mee.”

Hoewel de meeste kijkers wellicht nog tot vanavond aan het twijfelen waren, was Davey "mol Eline" al lang op het spoor. “Ik had al bij de eerste aflevering vermoedens”, zegt hij. “Toen al had ik bij het merendeel van de vragen ingezet op Eline. Bij de derde eliminatie wilde ik echt zeker zijn. Ik maakte een optelsom van alle proeven en legde die samen met mijn vermoedens. Mijn conclusie? Het kon niet anders dan dat het Eline was."

“Eigenlijk had ik geen tactiek”, zo zegt hij. “Ik werkte gewoon op gevoel en probeerde haar zoveel mogelijk tegen te houden. Dat was mijn spel in het spel. En dat was supervermoeiend. Je merkte dat ook op de beelden, aan de manier waarop we met elkaar omgingen. Je kan dat niet uitspreken, maar we zijn ook maar mensen. Soms was er wel wat frustratie, maar ze heeft dat heel goed gedaan.”

Ik denk wel dat er veel vrienden en familieleden verrast zullen zijn”, zegt de winnaar. “Sommigen zeiden het de afgelopen weken wel al, maar die flappen er ook maar iets uit. Er waren er evenveel die zeiden dat ik de mol was. Ik hoop vooral dat er velen trots gaan zijn op mij.”

Over wat hij met het geld gaat doen, mag hij nog niets zeggen. Dat komt in de volgende aflevering aan bod. “Maar ik ga wel sowieso voor elke kandidaat iets leuks doen”, verklapt hij. En of hij nog eens zou willen meedoen? “Absoluut. Maar ik denk niet dat ik zal mogen. Ik ga vragen of Gilles De Coster niet kan worden vervangen door mij. Ik kan daar ook zo gaan staan. Dat zou wel lukken.”

Meest gelezen