Zanger van Britse soulgroep The Foundations overleden

Clem Curtis op 76-jarige leeftijd overleden. De in Trinidad en Tobago geboren zanger brak in de jaren 60 door met de Britse soulgroep The Foundations. In 1967 brak de band internationaal door met de hit "Baby, now that I found you".

Clem Curtis, de gewezen zanger van de Britse soulgroep The Foundations, is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van de zanger maandag gemeld aan de Britse omroep BBC.

Curtis was de frontman van The Foundations toen de groep in 1967 doorbrak met "Baby, now that I found you". Het lied werd per toeval opgepikt, omdat de Britse openbare omroep BBC op zoek was naar een recente release die nog niet door de piraatzenders was uitgezonden. Uiteindelijk bereikte het nummer wel de eerste plaats in de Britse hitparade en werd het lied ook in de rest van de wereld een hit.

The Foundations was een van de eerste multiraciale bands die erin slaagden de top van de hitlijsten te bereiken. Daarnaast viel de groep ook op als een van de weinige Britse bands die een authentiek soulgeluid voortbracht.

Solocarrière kwam niet van de grond

Al in 1968 stapte Curtis wegens meningsverschillen uit de groep.
Maar zijn pogingen om in de VS een solocarrière uit te bouwen, leverden niet het verhoopte succes op. En ook met The Foundations ging het daarna achteruit. De band scoorde zonder Curtis nog een hit met "Build me up", maar daarna werd The Foundations opgedoekt.

Halfweg de jaren zeventig blies Curtis The Foundations wel nog nieuw leven in, maar dat leverde geen hits meer op. Clem Curtis was daarna wel nog te zien in verschillende Londense musicals. Aan het eind van de jaren tachtig dook hij samen met ex-leden van onder meer The Searchers en The Troggs ook nog op in de gelegenheidsband The Corporation.

Meest gelezen