"We zitten hier niet in een Amerikaans of Turks systeem"

"Ik vind dit een probleem. We zitten hier niet in een Amerikaans of Turks systeem waar wij verwachten van topambtenaren dat dezelfde toon en dezelfde mening hebben als de minister." Dat zegt Frank Van Massenhove, de voorzitter van de FOD Sociale Zekerheid, over het mogelijke ontslag van diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva door Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans van N-VA.  

Lyubeya zou zich op sociale media te kritisch hebben uitgelaten over het beleid van N-VA. Homans heeft de Vlaamse regering daarom gevraagd om haar te ontslaan. Van Massenhove kent het klappen van de zweep: hij is zelf topambtenaar en moet voortdurend samenwerken met ministers. Hij maakte zich gisteren al druk op Twitter en was ook scherp in De ochtend. "Een evaluatie moet altijd gaan over het halen van de resultaten. Niet over wat je zegt." Als het gaat niet over de inhoud gaat maar over het 'hoe', vindt hij een tuchtsanctie gepaster.

Van Massenhove vindt het ook ongezond dat een minister een topambtenaar evalueert, "omdat die zelf belang heeft bij het proces. Die is partij bij het proces. Daardoor krijg je soms dat een minister niet altijd bezig is met het algemeen beleid, maar met het partijbeleid of eigen gelijkhebberij. En soms botst het qua ego's." Hetzelfde geldt voor de aanstelling, vindt Van Wassenhove. Ook daar is het geen goede zaak dat een minister daarover beslist.

"Premier moet in zo'n geval tussenkomen"

Van Massenhove zegt wel dat een topabtenaar wel "heel goed moet nadenken" voor hij of zij kritiek publiek maakt. "Maar als je echt van je kritiek overtuigd bent - bijvoorbeeld dat het beleid niet goed is voor je eigen mensen - moet je de moed hebben om dat uit te spreken." Hij vindt dat bij een conflict niet noodzakelijk de laagste in rang moet opstappen, maar dat de premier (op Vlaams niveau de minister-president) moet tussenkomen om een diplomatische oplossing te vinden.

Vanuit de Vlaamse regering kan er voorlopig niemand reageren omdat de procedure nog loopt.

Meest gelezen