"Turkse spionage Gülen-aanhangers in Duitsland onaanvaardbaar"

Een minister van de Duitse regio Nedersaksen heeft Turkije ervan beschuldigd aanhangers van Fethullah Gülen in Duitsland te bespioneren en heeft dat "ontolereerbaar en onaanvaardbaar" genoemd.

De uitspraak komt van de Boris Pistorius, de minister van Binnenlandse Zaken voor de regio Nedersaksen. Gülen wordt door de Turkse president Erdogan verantwoordelijk gehouden voor een mislukte coup in Turkije vorig jaar.

"Hoe de Turkse autoriteiten zich gedragen (...) We kunnen gerust zeggen dat er een schrik voor een complot bestaat die we als paranoïa mogen bestempelen." Volgens Pistorius heeft Ankara Duitsland gevraagd om mee te helpen om 300 personen en organisaties in de gaten te houden die dicht bij Gülen zouden staan.

De spanning tussen Duitsland en Turkije is de jongste weken hoog opgelopen, omdat Duitsland liever niet heeft dat Turkse politici er campagne komen voeren om Erdogan meer macht te geven. Erdogan (foto) beschuldigde Merkel onder meer van "nazipraktijken".

Meest gelezen