Amnesty: "VS-geleide coalitie doodde burgers nadat hen gevraagd was in huizen te blijven"

Honderden burgers in de Iraakse stad Mosul zijn om het leven gekomen bij luchtaanvallen door de VS-geleide coalitie, terwijl ze op vraag van de Iraakse overheid net schuilden in hun huizen tijdens het offensief tegen IS. Dat zegt Amnesty International. Overlevenden en ooggetuigen in Oost-Mosul zouden niet op de vlucht geslagen zijn voor de gevechten omdat de Iraakse autoriteiten hen meermaals hebben opgedragen in hun huizen te blijven.
(archieffoto Mosul)

“De Iraakse autoriteiten hebben meermaals aan burgers gevraagd om hun huizen niet te verlaten. De coalitietroepen moesten dus geweten hebben dat hun luchtaanvallen hoogstwaarschijnlijk zouden resulteren in hoge aantallen burgerslachtoffers. Het uitvoeren van buitenproportionele en willekeurige aanvallen is in strijd met het internationaal humanitair recht. In sommige gevallen kunnen het oorlogsmisdaden zijn,” zegt Donatella Rovera, Amnesty’s senior crisis researcher die net terug is van Mosul.

Amnesty vraagt de Iraakse autoriteiten en de VS-coalitie om de luchtaanvallen waarbij vele burgerdoden vallen "onmiddellijk grondig en onafhankelijk te onderzoeken."

“IS gebruikt burgers schaamteloos als menselijk schild, wat een oorlogsmisdaad is. In dichtbevolkte gebieden betekent dit een enorm risico voor de burgers. Het feit dat IS burgers als menselijk schild gebruikt betekent echter nog niet dat de coalitie- en Iraakse troepen geen voorzorgsmaatregelen meer moeten treffen om burgers te beschermen,” zegt Rovera nog.

De gevechten in Mosul, waar de internationale coalitie strijders van de terreurgroep IS verder probeert te verdrijven, gaan intussen onverminderd voort. De coalitietroepen gaan in de wijken van West-Mosul slechts mondjesmaat vooruit. Onschuldige burgers zitten er in de val, en regelmatig vallen er burgerdoden.

Meest gelezen