De Denen kennen koning Filip en koningin Mathilde... amper

Koning Filip en koningin Mathilde zijn op tweedaags staatsbezoek in Denemarken. Een kleine rondvraag in de zonnige hoofdstad Kopenhagen leert al snel dat de Denen, zowel de pers als de gewone man op straat, ons koningspaar niet echt goed kennen. Maar als het over hun eigen prinsen en prinsessen gaat, dan gaat er pas een wereld open. Spreek zeker geen kwaad woord over hen. Al tonen de jongere generaties Denen een pak minder interesse.

Het is niet dat de Denen niet uitkijken naar het staatsbezoek. Geïnteresseerd zijn ze wel. Dat mag meteen blijken uit de autobussen die voor de gelegenheid allemaal met Deense vlaggetjes rijden. "De Denen zijn een erg trots volk, ze zijn trots op hun kleine land", legt Lotte (37, foto) van de Belgische ambassade uit. "Ook bij verjaardagen van de Deense royals worden zelfs vlaggen uitgehangen. Ze hebben een sterk nationalistisch gevoel. Van België kennen ze amper de koningen of koninginnen. De chocolade en frieten dan wel weer. Ze kennen België ook als heus fietsland, met de wielerklassiekers die net begonnen zijn."

Dat ze onze royals niet kennen, wordt snel duidelijk. Suzanna (40): "Nee, Filip en Mathilde kennen we niet. Wij hebben niet echt interesse in andere koningshuizen dan het onze." Ook bij een jongedame die de aankomst van ons koningspaar en het kroonprinselijk paar in de haven van Kopenhagen afwacht, klinkt het zo. "Wij jongeren volgen dat niet zo op. Ja, de prinsen en prinsessen zijn sweet but that's it", klinkt het bij studente Ilda (24).

Twee Franse toeristen (foto) spreken de pers aan na afloop van de boottocht van Filip, Mathilde, Frederik en Mary. "Waarom is er hier zo'n drukte", vragen ze bedeesd. Ze hadden de royals helemaal niet herkend. "We zijn van Frankrijk en daar heb je een president. Koningshuizen leven er totaal niet. Heel misschien dat ik Filip zou herkennen, én de Britten uiteraard! Daar staat de pers vol van", zegt Gigi (20). Haar vriendin Axelle (20) woont al een tijdje in Zweden. "Nee, ik ken zelfs de koning (Gustav, red.) niet."

"De broer van de koning is een rebel"

Geen succes bij de Denen zelf. Hoe zit het met de pers? Hebben zij kaas gegeten van onze koning en koningin? Ulrik (43, foto) van Billed-Bladet volgt al 17 jaar de Europese koningshuizen en kent ze wel. "Ze hebben vier kinderen en worden bij ons vaak vergeleken met Frederik en Mary, die ook vier kinderen -twee dochters en twee zonen- hebben. Voorts komen ze nogal... laid back (passief) over", legt hij uit. Prins Laurent kent hij ook. "Aaah, de broer van Filip, de rebel." Maar daar stopt het. De rechtszaak rond Delphine Boël is niet tot in Denemarken bekend.

"Frederik en Joachim hebben goede vrouwen gekozen"

Benjamin (43) werkt voor de openbare omroep DR en volgt de royals al vier jaar op de voet. Buiten Filip en Mathilde weet hij niet veel over het Belgische hof te vertellen. Maar als het over het Deense hof gaat, is hij een spraakwaterval. Koningin Margrethe (75) is immens populair bij de Denen. "Ze staat heel kort bij het volk. Tijdens haar kerstboodschap moedigt of maant ze haar onderdanen telkens aan. Het respect is groot", vertelt Benjamin.

Dat er weinig tot geen schandalen zijn, helpt ook een handje. "Kroonprins Frederik en zijn broer Joachim hebben met Mary Donaldson en Marie Cavallier goede vrouwen gekozen. Nochtans was Frederik in zijn jonge jaren nogal een barganger en heeft hij vele liefjes gesleten", verklaart de reporter. Maar met Mary (foto) zat het goed. Zij is een Australische maar spreekt intussen vloeiend Deens (met een schattig accent, dixit het Deense Paleis).

Benjamin nuanceert zijn verhaal even later wel lichtjes. Prins Joachim is gescheiden en zijn eerste vrouw Alexandra krijgt nog altijd een toelage. Dat zint de pers en het volk niet helemaal. Maar dat wordt met de mantel der liefde toegedekt. Ze zien het als vorm van alimentatie voor de twee zonen van het gewezen koppel. "Alexandra zal ook nog altijd vol liefde over haar ex-man praten", aldus Benjamin. Geen vuiltje aan de lucht dus.

Ook prins-gemaal Henrik, de man van koningin Magrethe, is een buitenbeentje. Vorig jaar ging hij in januari met "pensioen". Nu pensioen bestaat niet echt voor een prins. Toch woont hij nauwelijks nog gelegenheden bij. Henrik zit vaker in zijn kasteel in Frankrijk waar hij wijnboer is. Toch knippen de Denen een oogje dicht bij het feit dat Margrethe vaak alleen -bijna altijd- op pad is. "Dat Henrik een echte Bourgondiër is, maakt hem sympathiek en maakt veel goed. Punt", klinkt het sussend. En dat klopt. Hij is er niet bij op het staatsbezoek (zie onderste foto). Niemand lijkt hem te missen. Er wordt alleszins niet met een woord over hem gerept.

Meest gelezen