De geheime succesfactor van Jeroen Meus? Regisseur en beste vriendin Kat Steppe

Kat Steppe: de naam zegt u misschien niet meteen iets, maar het brein achter “Dagelijkse kost”, en Eén-reeksen “Een kwestie van geluk” en “Goed volk” drukt stevig haar stempel op televisie anno 2017. Met de twee mannen die een grote rol spelen in haar leven heeft ze “Goed volk 2” gemaakt: beste vriend/gezicht Jeroen Meus en echtgenoot/eindredacteur Frank Vander linden.

In "Het huis" zag Vlaanderen Meus en Steppe samen in beeld

Steppe is blij dat ze opnieuw kan samenwerken met haar beste vriend. Op enkele artistieke vondsten (“aan de aandachtige kijker om op te merken wat ik bijvoorbeeld doe met wolken of klokken”) is ze alvast bijzonder trots. Steppe is een perfectioniste, al gebruikt ze zelf liever de term “toewijding”. Met een kunstschilder als vader, komt ze uit een artistiek nest. Haar schildersoog is dan ook nooit veraf.

“Ik heb lang gezocht naar een cameraman die begreep wat ik daarmee bedoelde. Nu werk ik met iemand samen die mij blindelings begrijpt, en even gepassioneerd is als ik. Tot op de centimeter exact in beeld brengen wat ik wil tonen: dat is van een gelukzalige perfectie”, zegt ze daarover. “In de montagefase hou ik ervan om het geheel af en toe even te laten rusten. Ja, ik werk last minute, maar ik bouw die ruimte graag in voor mezelf.”

Ook al blijft het format van “Goed volk” ongewijzigd, Steppe vindt dat Meus als televisiemaker grote stappen vooruit heeft gezet. “Leuk om te zien dat Jeroen goede interviews kan afnemen. Dat werd als kok niet van hem verwacht, maar hij kan het wel”, zegt ze. Net als Meus, die haar “een mentor en klankbord noemt”, heeft Steppe mooie woorden over voor haar maatje.

Naast Meus speelt echtgenoot Frank Vander linden (zanger van De Mens) uiteraard een grote rol in Steppes leven. Het koppel heeft een zoon en een dochter samen. En ook op professioneel vlak staat de tandem Steppe-Vander linden sterk. Steppe vraagt steevast Vander lindens muzikaal advies, en hij trok er voor haar al op uit als interviewer. Voor “Goed volk 2” is Vander linden zelfs eindredacteur. En dat levert geregeld echtelijke ruzies op, zo blijkt. "Mijn man Frank en ik maken altijd ruzie over mijn programma’s, maar hij heeft in zijn commentaar altijd een punt."

"Géén “Goed Volk 3”, wel fictie én Geubels"

Hoe fier Steppe ook is op de tweede reeks van “Goed Volk”: een derde komt er niet. “Ik ben bang dat we het format dan kapot zouden maken”, zegt ze. “Met dezelfde ploeg samenwerken? Heel graag. Maar als we nog iets samen doen, dan moet het iets totaal anders zijn. Ik ben mezelf snel beu (lacht). Bij een derde seizoen van hetzelfde programma zou ik me al een beetje vervelen. Tijd voor iets anders.”

Fictie of film bijvoorbeeld: genres waar de schilderachtige stijl van Steppe zich bijzonder goed toe leent. “Dat idee trekt al lang aan mij. Maar ik ben nog op zoek naar een interessante mengvorm tussen fictie en docu. Wat dat moet worden: daar ben ik nog niet uit. Het goede nieuws is dat er mensen met mij rond de tafel willen zitten daarover (lacht). Het eerste seizoen van “Goed volk” heeft voor mij de deur naar “Een kwestie van geluk” geopend. Misschien volgen hieruit nog andere projecten. Maar eerst ga ik een programma maken met Philippe Geubels (zie foto). Fictie is ten vroegste voor volgend jaar.”

Favoriete aflevering?

In “Goed volk 2” heeft Steppe een uitgesproken favoriet, nl. de tweede aflevering, van volgende week. Daarin gaat Meus op bezoek bij de broers Verbaere, vier vrijgezelle boeren die in Frans-Vlaanderen op het erf van hun ouders zijn blijven wonen. Een ode aan het leven, zo omschrijft Steppe de aflevering.

Kat Steppe in 4 weetjes

  •  Steppe maakt haar programma’s thuis, in haar befaamde “montagekelder”. “Zo kan ik doorwerken van 10-22u, en tussendoor eens een pamper gaan verversen of eten gaan geven. Anders zou ik tekortschieten als moeder.”
  • Haar roots liggen in West-Vlaanderen. Ze is de dochter van een kunstschilder, en kan zelf ook goed met een penseel uit de voeten. “Door de drukte is het er al even niet meer van gekomen, maar vanaf de paasvakantie pik ik de routine van één schilderdag per week samen met hem weer op.”
  • Kat en Jeroen verkiezen hetzelfde lievelingseten: witloofrolletjes in de oven.
  • Jeroen vindt dat Kat geen slechte eigenschappen heeft, Kat vindt dat ze hetzelfde minpuntje delen: ongeduld.

Meest gelezen