Diplomatieke rel tussen Frankrijk en China nadat Parijse politie Chinees heeft gedood

De Chinese overheid vraagt aan Frankrijk om "de veiligheid en de rechten" van de Chinezen te beschermen. Die opvallende oproep komt er nadat de Parijse politie zondagavond een Chinees heeft doodgeschoten tijdens een interventie. De Chinese gemeenschap in de Franse hoofdstad is gisteren ook op straat gekomen om te protesteren tegen het politiegeweld. Die manifestatie verliep niet zonder geweld.

De politie van het 19e arrondissement in Parijs kreeg zondagavond een oproep over familiaal geweld. Bij aankomst in het appartement kreeg de politie naar eigen zeggen onmiddellijk te maken met een agressieve man die een agent met een mes aanviel.

De politie schoot daarop de man neer. Het ging om een 56-jarige Chinees, vader van vijf kinderen. Ondanks reanimatie stierf de man ter plaatse. Volgens de politie ging het om een geval van wettige verdediging. Maar de familie van de gedode Chinese heeft een andere versie. Een van de dochters verklaart dat haar vader de politie nooit heeft aangevallen en dat hij vis stond de snijden toen de politie binnenviel.

Gewelddadig protest

Het verhaal beroert de gemoederen in de Chinese gemeenschap van Parijs.

Gisteravond kwamen tientallen mensen bijeen aan het commissariaat van het 19e arrondissement om te protesteren.

De manifestatie liep uit de hand toen enkele heethoofden zich agressief begonnen op te stellen tegenover de verzamelde agenten. Ze gooiden met projectielen en staken wagens in brand.

Drie agenten raakten lichtgewond, 35 mensen werden opgepakt.

Franse diplomaat op het matje geroepen

Intussen hebben ook de autoriteiten in Peking gereageerd op het voorval in Parijs. De Franse diplomaat in China werd op het matje geroepen. De Chinese regering eist dat de Franse autoriteiten de zaak tot op het bot gaan onderzoeken.

"Peking heeft officieel geprotesteerd. We vragen dat Frankrijk de veiligheid en de rechten van onze burgers beschermt", luidt het vanuit China.

Meest gelezen