Gouden munt van 100 kilo gestolen uit museum in Berlijn

De "Big Maple Leaf", een gouden munt van 100 kilo, is gestolen uit het Bode Museum in Berlijn. De waarde van de munt wordt op zo'n 3,7 miljoen euro geschat. De munt werd in 2007 uitgegeven door de Royal Canadian Mint.

De munt heeft een diameter van 53 centimeter, is 3 centimeter dik en bestaat uit 100 kilo 24 karaatsgoud. The Big Maple Leaf haalde ook het Guinness Book of Records omdat de kwaliteit van het goud zo hoog is. 

Dieven zijn in de nacht van zondag op maandag met de munt aan de haal gegaan. Volgens de politie hebben ze een ladder gebruikt om rond 3.30 uur 's nachts in te breken in het museum. De onderzoekers hebben echter geen details bekendgemaakt over hoe de dieven erin geslaagd zijn de alarmen uit te zetten en het museum onopgemerkt te verlaten met de munt, die te zwaar is om alleen te dragen. 

De munt zat in een vitrine in kogelvrij glas in het gebouw. Het Bode Museum is gelegen op het Museum Insel in Berlijn en herbergt een van 's werelds grootste muntencollecties. The Big Maple Leaf wordt er sinds 2010 tentoongesteld. Het museum heeft ook een grote collectie van antieke Griekse en Romeinse munten. Alleen The Big Maple Leaf zou gestolen zijn. 

Volgens de politie is het mogelijk dat de dieven zijn ingehuurd door iemand die de munt wil. "Waarschijnlijker is echter dat de munt gestolen is om te smelten", klinkt het.  

Video player inladen...

Meest gelezen