Koning Willem-Alexander over Argentijnse dictatuur: "Nooit meer"

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft sterk stelling genomen tegen de dictatuur die Argentinië teisterde in de jaren 70 en 80. De Argentijnse president Mauricio Macri is momenteel op staatsbezoek in Nederland. Willem-Alexander sprak tijdens het staatsbanket de beladen term "Nunca más" uit.

Tijdens de militaire junta in Argentinië (1976 - 1983) werden heel wat misdaden tegen de mensheid gepleegd. De Nederlandse koning verwees gisteravond tijdens het staatsbanket met de huidige Argentijnse president naar die pijnlijke periode in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land.

"Wij dragen de geschiedenis met ons mee, ieder op zijn eigen wijze. In uw land is die bittere tijd nog niet zo lang voorbij. Slechts één generatie terug werden duizenden het slachtoffer van vervolging en geweld en werden mensenrechten met voeten getreden”, aldus de Nederlandse koning.

Daarop sprak Willem-Alexander de woorden "Nunca màs" (nooit meer). Een historisch beladen term want het is ook de titel van een rapport van de commissie die na de  Argentijnse terreur onderzoek deed naar de gewelddaden en de personen die "vermist" raakten onder de dictatuur. 

"Argentinië gaf mij het mooist mogelijke geschenk"

Maar Argentinië is ook het vaderland van koningin Maxima, de vrouw van Willem-Alexander. Die persoonlijke noot kon niet ontbreken in de toespraak van de Nederlandse koning. "Argentinië is een temperamentvol land. Een land dat mij bovendien het mooist mogelijke geschenk gaf; mijn vrouw, onze Nederlandse koningin.”

Meest gelezen