Video player inladen...

Moeder James Foley tegen Vranckx: "Jim vond het zijn plicht om verhaal Syriërs te vertellen"

Bijna drie jaar is het intussen geleden dat de Amerikaanse journalist James Foley brutaal werd onthoofd. Voor het Westen betekende zijn dood een keerpunt: voor het eerst werd echt duidelijk tot welke gruweldaden IS in staat is. Voor zijn reeks "IS in het vizier" ging Rudi Vranckx praten met de moeder van James Foley. "Jim vond dat het zijn plicht was om het verhaal van de mensen in Syrië te vertellen."

"Het leek soms of hij negen levens had", zo beschreef zijn moed James Foley ooit. Als fotoreporter bracht hij verslag uit van de conflicten in Afghanistan en Libië, waar hij zelfs lang gevangen werd gehouden. 

Daarna trok hij naar Syrië. "Een jaar lang reisde hij heen en weer", vertelt zijn moeder in het kantoor van de James Foley Legacy Foundation, de stichting die ze na zijn dood oprichtte. "Hij was lange tijd in Aleppo. Toen het geweld daar steeds brutaler werd, was hij erg geschokt door de ellende van de mensen".

Foley was zich bewust van het gevaar, zegt zijn moeder, maar hij vond het ontzettend belangrijk om te laten zien wat er in Syrië gebeurde. "Jim vond dat het zijn plicht was om het verhaal van de mensen in Syrië te vertellen, want er waren minder en minder journalisten ter plaatse. Hij voelde dat hij getuige was van iets wat wij westerlingen moesten weten."

Eind 2012 werd James Foley ontvoerd toen hij op weg was naar de Turkse grens. Bijna een jaar later, tussen november en december 2013, nam IS voor het eerst via mail contact op met zijn ouders. "Ze toonden aan dat hij nog leefde, maar ze eisten 100 miljoen dollar. Ofwel moest Amerika alle moslimgevangenen vrijlaten. Dat waren eisen die wij niet konden inwilligen."

"Ze wilden onze regering duidelijk uit haar tent lokken"

"Ze wilden onze regering duidelijk uit hun tent lokken", zegt moeder Foley. "We vroegen de FBI en anderen voortdurend om hulp, maar zij hadden niet de vrije hand.  Ze mochten niet onderhandelen met de ontvoerders."

Toen de ontvoerders merkten dat er vanuit de VS geen respons zou komen, hielden ze op met mailen. Pas twee weken voor zijn dood kregen de ouders opnieuw bericht. "Toen dreigden ze Jim te vermoorden". Haar zoon werd misbruikt als brutaal propagandamiddel van de terroristen van IS, zegt moeder Foley. Met de gruwelijke video veroorzaakten de terroristen een schokgolf. "Zo wisten ze ons te overrompelen, net als onze regering en onze media."

Na de dood van James Foley richtten zijn ouders de James Foley Legacy Foundation op, een stichting om oorlogsreporters, jongeren uit arme buurten en slachtoffers van ontvoeringen te helpen. Met de stichting willen ze de herinnering aan hun zoon levend houden.

De hele uitzending van "IS in het vizier" is vanavond te zien op Canvas, om 21.25u.

Meest gelezen