Na François, nu ook Penelope Fillon officieel in beschuldiging gesteld

Penelope Fillon, de vrouw van de Franse rechtse presidentskandidaat François Fillon, is officieel in beschuldiging gesteld door het Franse gerecht. Ze wordt ervan verdacht honderdduizenden euro's aan overheidsgeld gekregen te hebben voor werk dat ze niet gedaan heeft.

Na haar echtgenoot, de Franse rechtse presidentskandidaat François Fillon, is het nu dus de beurt aan Penelope Fillon. Na een ondervraging van 13 uur werd ze vanavond officieel in beschuldiging gesteld.

Eerder werd ook haar echtgenoot door het Franse gerecht voor dezelfde zaak in beschuldiging gesteld. Hij zou zijn echtgenote jarenlang betaald hebben als parlementair medewerkster zonder dat ze die job ook effectief deed.

De gerechtelijke problemen van Fillon en zijn echtgenote zijn een zoveelste klap voor de presidentiële ambities van de kandidaat. Volgens de peilingen is Fillon zo goed als kansloos om de eerste ronde van de presidentsverkiezingen te overleven.

Bovendien geldt hetzelfde voor de conservatieve partij Les Républicains. Fillon had weliswaar de voorverkiezingen binnen die partij gewonnen, maar dreigt nu die beweging ook mee te sleuren in zijn val. De deadline om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap is verstreken, dus het is nu te laat voor partijgenoten om zich te melden.

De LR mag dan buiten spel te lopen, het is opvallend dat de grote linkse rivaal, de PS van president François Hollande, er niet veel beter voorstaat. Veel gematigde PS-toplui scharen zich achter de centrumkandidaat Emmanuel Macron en laten hun eigen socialistische presidentskandidaat Benoit Hamon vallen.

Het traditionele tweepartijensysteem in Frankrijk staat dus nu zwaar onder druk.

Meest gelezen