Na François, nu ook Penelope Fillon officieel in beschuldiging gesteld

Penelope Fillon, de vrouw van de Franse rechtse presidentskandidaat François Fillon, is officieel in beschuldiging gesteld door het Franse gerecht. Ze wordt ervan verdacht honderdduizenden euro's aan overheidsgeld gekregen te hebben voor werk dat ze niet gedaan heeft. Niet enkel Fillon, maar ook zijn conservatieve partij LR lijken daarvoor nu de rekening gepresenteerd te krijgen.

Na haar echtgenoot, de Franse rechtse presidentskandidaat François Fillon, is het nu dus de beurt aan Penelope Fillon. Na een ondervraging van 13 uur werd ze vanavond officieel in beschuldiging gesteld.

Eerder werd ook haar echtgenoot door het Franse gerecht voor dezelfde zaak in beschuldiging gesteld. Hij zou zijn echtgenote jarenlang betaald hebben als parlementair medewerkster zonder dat ze die job ook effectief deed.

De gerechtelijke problemen van Fillon en zijn echtgenote zijn een zoveelste klap voor de presidentiële ambities van de kandidaat. Volgens de peilingen is Fillon zo goed als kansloos om de eerste ronde van de presidentsverkiezingen te overleven.

Twee grote partijen vallen uit elkaar

Bovendien geldt hetzelfde voor de conservatieve partij Les Républicains. Fillon had weliswaar de voorverkiezingen binnen die partij gewonnen, maar dreigt nu die beweging ook mee te sleuren in zijn val. De deadline om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap is verstreken, dus het is nu te laat voor partijgenoten zoals Alain Juppé om zich te melden.

De LR mag dan buiten spel lopen, bij de grote linkse rivaal, de PS van president François Hollande, is niet het veel beter. Veel gematigde toplui van de PS scharen zich nu achter de centrumkandidaat Emmanuel Macron, die volgens de peilingen veel kans zou maken op het presidentschap. Op die manier laten de PS'ers hun officiële kandidaat Benoit Hamon vallen.  

Frankrijk stevent dus af op een nieuwe situatie, onuitgegeven in de Vijfde Republiek. Het traditionele tweepartijensysteem met links en rechts lijkt uit elkaar te vallen. Wat ervoor in de plaats komt, is nog niet duidelijk.

Meest gelezen