Orkaan Debbie raast over Australische eilanden: "De hulpdiensten blijven binnen"

De aangekondigde orkaan Debbie heeft de eilanden voor de kust van Australië bereikt met windsnelheden die opliepen tot 263 km/uur. Ondertussen is de orkaan aan land gegaan tussen Airlie Beach en Bowen, in de noordelijke staat Queensland. Meer dan 25.000 mensen werden geëvacueerd. "Het is de grootste evacuatie in jaren", zegt correspondent Robert Portier vanuit Australië.
AFP or licensors

Bomen worden uitgerukt en daken komen los door de hevige wind en regenval. Hoewel de storm al met windsnelheden tot 263 km/uur over het land raast, zegt Annastacia Palaszczuk, premier van Queensland, dat de "intensiteit en de kracht van de wind nog zal toenemen in de loop van de dag", weet BBC.Verwacht wordt dat de storm pas tegen morgenmiddag in kracht zal afnemen.

"Het is altijd lastig om je voor te stellen hoe dat is zo'n orkaan, maar mensen die nu in dat gebied zitten spreken van oorverdovend lawaai, alsof je onder een trein zit maar dan urenlang", vertelt Portier. "Auto's staan heen en weer te schudden, huizen bewegen onder de kracht van de storm en werkelijk alles trilt en kraakt. Het moet een angstaanjagende ervaring zijn. De wind is overigens op dit moment zo sterk dat de hulpdiensten binnenblijven.Ze hebben aangegeven dat wie nu in de problemen komt er alleen voor staat en zichzelf moet weten te redden. Het is gewoon te gevaarlijk om te hulp te komen."

Een volledig beeld van de schade is er nog niet, maar verzekeraars zouden nu al van een catastrofe praten. "Orkanen van deze kracht komen hier niet zo vaak voor", besluit Portier.

Meest gelezen