Politie vindt brieven van Abdeslam aan zijn moeder, zus en verloofde in Vorst

In het pand in Vorst waar onder meer Salah Abdeslam zich tot 15 maart vorig jaar verschanst hield, hebben onderzoekers drie brieven gevonden die gericht waren aan de moeder, zus en verloofde van Abdeslam. De onderzoekers vermoeden dat ze van de hand zijn van Abdeslam. De brieven zijn onlangs overhandigd aan de Franse onderzoekers en het weekblad Le Point bericht er over op zijn site. Volgens het tijdschrift gunnen de brieven een "ongeziene blik" op de motivering van de terrorist, die nog altijd weigert te antwoorden op de vragen van de rechters.

In niet bepaald foutloos Frans probeert Abdeslam in de eerste brief, aan zijn moeder, uit te leggen waarom hij "de keuze maakte voor God te strijden". Volgens de speurders gaat het om een "klassieke rechtvaardigingsbrief".

"Ik schrijf je deze brief hopend dat je me zal vergeven", klinkt het. "Ik moet je verlaten wetende dat mijn vertrek en mijn afwezigheid een bron van verdriet voor je zijn." Hij meent dat hij door Allah gekozen werd onder zijn volgelingen. Zijn handelingen werden ingegeven door zij "die doden met hun vliegtuigen als laffe honden".  

Hij brengt ook hommage aan zijn broer Brahim, die in Parijs een zelfmoordaanslag pleegde. "Je zoon (phis in het Frans van Abdeslam) heeft geen zelfmoord gepleegd, hij heeft gestreden", meent Salah.

"Ik heb je moeten verlaten, toen ik beloofde met je te trouwen"

In de brief naar zijn zus hanteert hij dezelfde door complotten ingegeven toon. Hij raadt haar aan zich niet te laten verleiden door de duivel en te verhuizen naar een "moslimland". Hij doet ook zijn beklag over de kaarsen die na de aanslagen in Parijs op het balkon van de familie-Abdeslam geplaatst werden "voor die ongelovigen, terwijl duizenden moslims gedood worden en daar is geen reactie op".     

Hij verontschuldigt zich tot slot tegenover zijn verloofde. "Ik heb je moeten verlaten toen ik beloofde je te trouwen", schrijft hij. "Het is geen verraad maar een keuze." Hij gaat vervolgens verder in dezelfde toon als in de andere brieven. Enkele dagen na 15 maart wordt Abdeslam gevat in Molenbeek, nadat hij ruim vier maanden aan het oog van de speurders kon ontsnappen.

Meest gelezen