NICOLAS MAETERLINCK

Rik Torfs: "Pijnlijke en spijtige beschuldiging"

De zachte exit die KU Leuven-rector Rik Torfs gunde aan topdokter Stefaan Van Gool zou te maken hebben met een onderzoeksfonds dat Van Gool én de KU Leuven steunt. Dat schrijft De Standaard. Torfs is niet te spreken over deze “pijnlijke en spijtige beschuldiging”.

Uit onderzoek van De Standaard bleek gisteren dat professor Van Gool niet zomaar aan de deur werd gezet door het UZ en de KU Leuven. De autoriteit op het vlak van hersentumoren zou geknoeid hebben met klinische studies en zijn patiënten zouden niet altijd geweten hebben dat ze aan een studie deelnamen waarvan het niet zeker was dat de behandeling werkte.

De krant schrijft vandaag over een “zachte exit van Van Gool” en ziet hiervoor enkele verklaringen. De omstreden professor zou financiële putten van honderdduizenden euro’s gemaakt hebben en zou gezegd hebben dat het tekort zou worden aangezuiverd door het Olivia Hendrickx Research Fund. Dat is een fonds dat werd opgericht door de ouders van een tweejarig patiëntje van Van Gool dat in 2000 overleed aan een hersentumor.

In 2013 zorgde het fonds voor 400.000 euro onderzoeksgeld. Maar naast onderzoeken van Van Gool diende dit geld ook om doctoraatsstudenten, een projectcoördinator en apparatuur voor het lab te vergoeden.

De krant ziet een link tussen het onderzoeksfonds en het feit dat Torfs als rector ervoor heeft gekozen om niet te breed met de zaak naar buiten te komen. Tot vandaag financiert het fonds nog altijd het Leuvense onderzoek naar immuuntherapie tegen tumoren en weigert tot op heden afstand te nemen van wat verkeerd liep. “Vreesde Rik Torfs voor de gevolgen als hij wél zeer duidelijk en openlijk afstand zou nemen van Van Gool? Dat het fonds de donatie van onderzoeksgeld aan de KU Leuven zou stoppen?”, vraagt de krant zich af.

In een reactie aan VRT Nieuws haalt rector Torfs zwaar uit naar De Standaard. Hij spreekt van een “pijnlijke en spijtige beschuldiging” en betreurt dat de krant insinuaties maakt die op geen enkele manier kunnen worden hardgemaakt. “Wij zwichten onder geen beding voor druk, van welke aard ook en al zeker niet voor financiële druk”, aldus Torfs.

Hij onderstreept dat Van Gool zélf lid is van de raad van bestuur van het fonds én dat de KU Leuven het fonds altijd correct heeft geïnformeerd. Ten slotte benadrukt hij nogmaals dat de KU Leuven in dit dossier altijd gedaan heeft wat juridisch én moreel moest gebeuren.

Meest gelezen