Schots parlement stemt in met nieuw referendum

Het Schotse parlement heeft ingestemd met een tweede referendum over de Schotse onafhankelijkheid. Er waren 69 stemmen voor en 59 tegen. De regering in Londen heeft al aangekondigd geen toestemming te geven voor het referendum.

Het Schotse parlement gaat akkoord met de organisatie van een tweede onafhankelijkheidsreferendum, voor de onderhandelingen over de brexit over twee jaar afgelopen zijn. De Schotse nationalisten kregen daarvoor de steun van de groenen. De conservatieven en Labour stemden tegen. De stemming had vorige woensdag al moeten plaatsvinden, maar werd toen uitgesteld omwille van de aanslag in Londen.

Nu het parlement haar een mandaat geeft, kan premier Nicola Sturgeon in Londen gaan onderhandelen over de zogenoemde Section 30 order, de officiële procedure voor het referendum.

Maar de Britse regering heeft al laten weten geen toestemming te geven voor het referendum zolang de brexit geen feit is. "Het zou niet eerlijk zijn om de Schotten dergelijke belangrijke beslissing te laten nemen, zonder over de nodige informatie te beschikken over wat onze toekomstige relatie met Europa zal zijn of hoe een onafhankelijk Schotland er zou uitzien", aldus de regering.

De Britse premier Theresa May had eerder al laten verstaan dat ze niet zou instemmen met een referendum zolang de onderhandelingen over de brexit niet afgelopen zijn.

In het eerste referendum in 2014 stemden 55 van de Schotten tegen onafhankelijkheid, maar volgens premier Sturgeon zijn de omstandigheden sinds het referendum over de brexit grondig veranderd. Terwijl er in heel Groot-Brittannië een kleine meerderheid was om de Europese Unie te verlaten, stemden 62 procent van de Schotten tegen de brexit.

Meest gelezen