Tommelein wil distributienetbeheerders fors afslanken

Minister van Energie Bart Tommelein stelt voor om de huidige koepels Infrax an Eandis op Vlaams niveau te fusioneren tot één werkmaatschappij. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Tommelein wil ook dat er in de regionale bestuurscomités van de energie-intercommunales geen zitpenningen meer worden betaald. Tegelijk wil hij burgers laten participeren via een gedeeltelijke beursgang.

De stroomfactuur in Vlaanderen is de voorbije tien jaar meer dan verdubbeld. Dat berekende de CREG, die toezicht houdt op de energiemarkt. Voor een Vlaams gezin kwam er gemiddeld 560 euro bij, maar in Wallonië en Brussel was dat veel minder.

De belangrijkste verklaring voor de dure Vlaamse stroom zijn de distributienettarieven, die in tien jaar tijd 2,5 keer duurder werden. Tommelein (Open VLD) stelt net vandaag voor om de distributienetbeheerders fors af te slanken. Zo wil hij Eandis en Infrax laten samensmelten om de kosten te drukken. 

Tommelein heeft het over "een efficiëntiewinst": "Niet alleen in tijdsbesteding, maar ook in financiële middelen. Je kan kijken wat je best samen doet en wat je niet apart moet doen, om zaken te verbeteren. In het energiebeleid kan je er zo voor zorgen dat ook de energiefactuur omlaag gaat, want de kosten van de distributienetbeheerders maken een belangrijk onderdeel uit van de factuur."

Burgers laten participeren; zitpenningen afschaffen

  • Momenteel zijn er twee grote maatschappijen voor het beheer van het distributienet, Eandis en Infrax, met daaronder respectievelijk zeven en vier energie-intercommunales. Tommelein zou op Vlaams niveau in plaats van twee nog één grote werkmaatschappij willen overhouden, zoals eerder ook de N-VA al eens lanceerde. Hun opdrachten moeten duidelijk afgelijnd worden, zegt Tommelein.
  • Voorts wil Tommelein naast de gemeenten ook burgers laten participeren door aandelen te kopen, via een gedeeltelijke beursgang. Tommelein heeft het over "ergens tussen de 5 en 20 procent."
  • Verder zou het bestuurscomité nog maximaal één vertegenwoordiger per gemeente mogen tellen ("best de schepen of het bevoegde diensthoofd voor nutsbedrijven of openbaren werken"). De vergoedingen voor de functies vallen weg.  

Tommelein gaat nu met Eandis, Infrax en de Vlaamse regering samenzitten om een en ander te bespreken.

"Stap in de goede richting, maar..."

SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke reageert met gemengde gevoelens op de plannen van minister van Energie Bart Tommelein over de fusie van Eandis en Infrax. “Wat de minister voorstelt is een stap in de goede richting”, zegt Vandenbroucke. “Maar als je de elf intercommunales onder Eandis en Infrax gewoon laat bestaan, ontwar je het bestaande kluwen van structuren en mandaten niet. Het blijft hoe dan ook een fusie light.”

"Slechts impact van 1 procent op de factuur"

Een fusie van distributienetbeheerders Eandis en Infrax zal maar een beperkte impact hebben op de stroomfactuur van de verbruikers. Dat zegt Thierry Van Craenenbroeck, waarnemend gedelegeerd bestuurder bij de Vlaamse energieregulator VREG.

"De impact op de factuur zal van de grootteorde van 1 procent zijn", aldus Van Craenenbroeck in De Ochtend. Er zijn wel synergievoordelen, maar op de factuur zal daar niet zo heel veel van te merken zijn, vreest de VREG. "De synergievoordelen kunnen leiden tot vier procent besparingen op de operationele kosten van de netbeheerders. Maar die operationele kosten zelf zijn maar een fractie van de totale distributienettarieven."

Meest gelezen